USA haiguste kontrolli ja tõrje keskus (CDC) ütleb eile avaldatud ametlikus riskihinnangus, et on väga väike võimalus, et viirus tänu olümpiamängudele erinevatesse teistesse maailma riikidesse edasi kandub. Kõige täbarama stsenaariumi puhul võib tänu olümpiamängudele toimuda viirusepuhang vaid neljas maailma riigis.

Raport toob välja kaks olulist põhjust: mängude algusajal on Brasiilia selles osas talv, mis tähendab, et haigust levitavad sääsed pole nii aktiivsed. Teiseks, mängude ajaks reisib Brasiiliasse umbes pool miljonit inimest, mis on vaid murdosa kogu sellest külaliste massist, mida riik tavapäraselt kogeb.

CDC uuris riskifaktoreid ka riikidepõhiselt. Arvesse võeti seda, kas riigis on kunagi olnud viirusepuhang, kas viirust levitav sääsk aedes aegypti elab riigis ning ka seda, kui palju on riik juba zika viirust levitavate aladega kokku puutunud. Infot koondades leiti, et kõige halvema stsenaariumi puhul võib tänu olümpiamängudele zika viirus ainult neljas maailma riigis seal levima hakata. Need riigid on Tšaad, Djibouti, Eritrea ja Jeemen. Kuid kuna neist maadest tulevad mängudele väga vähesed inimesed, on risk ka seal väga madal.

Raport on kooskõlas WHO kahe kuu taguse seisukohaga, mis tõdes, et terviseriskide pärast ei ole põhjust mänge ära jätta. Samas manitsetakse sportlasi hoolikad olema - kandma õiget riietust ning kasutama sobivat putukatõrjevahendit ning liikuma sääsetõrjekontrolli poolt monitooritavates piirkondades.