Leidub ka pessimiste, kes leiavad, et areng on peatunud või hakanud suisa tagasisuunas liikuma, aga ühes võime siiski kindlad olla. Kõik, mis elab, ka muutub.

Eluviisid, toit ja paljud muud tegurid avaldavad inimesele piisavalt mõju, et meie välimus isegi suhteliselt lühikese aja jooksul tublisti muutuks (näiteks meie hüppeline kasv 100-150 aasta jooksul.)

Arvutusgenoomik dr Alan Kwan ja kunstnik Nickolay Lamm esitavad siin ühise nägemuse, kuidas inimesed järgneva saja tuhande aasta jooksul välja nägema hakkavad.

Esimene pilt kohe paar rida allpool kujutab meid sellistena nagu praegu oleme; selle kohta pole midagi erilist öelda.

Fotod: Nickolay Lamm / MyVoucherCodes.co.uk

Esimene märgatav erinevus on suurenenud pead, mida kanname juba 20 000 aasta pärast (põhjuseks muidugi suurenenud ajud).

Fotod: Nickolay Lamm / MyVoucherCodes.co.uk

Kuna inimene asub kosmost vallutama, johtuvad järgnevad muutused suuresti sellest, et seni tavapärane, Maa pakutav elukeskkond muutub.

Silmad muutuvad suuremaks, et Päikesest kaugemale kolides hakkama saada ka pimedamates paikdes. Samal põhjusel muutub naha värv - meid ei kaitse enam Maa osoonikiht.

Inimesed omandavad ka paksemad laud ja rohkem märgatava laukaare, et kompsenseerida nõrgemat gravitatsiooni või selle puudumist, mis tänastele astronautidele (näiteks kosmosejaamas ISS) liiga teeb.

Fotod: Nickolay Lamm / MyVoucherCodes.co.uk

Ja hopp - 100 000 aasta pärast näemegi välja nagu hirmunud mängukarud, kelle silmad lisaks pimedas kassilikult helendavad!

Samas võib möönda, et näod muutuvad ajapikku mitmes aspektis kenamaks: tugevamad jooned ja rohkem sümmeetriat, sirgemad ninad...

***

Lammi visandid on kogunud netis muide ruttu päris palju kriitikat ja isegi kurje sõnu. (Alates küsimusest, et miks inimkonna võrdkujud on hetkel tingimata kaks valget inimest läänest.)

Tundub, et tulevikuinimese välimuse teema tähendab paljudele enamat kui väikest harjutust ulmevallast.