ScienceAlert vahendab, et tulemused on seda üllatavamad, et üldiselt on arvatud, et eesnäärmevähk kasutab testosterooni hoopis "kütusena". Suurem osa praegusi ravivõtteid keskendub sellele, et takistatakse testosterooni jõudmist kasvajasse.

Uurimisgrupi juht Sam Hopkins Baltimore`i ülikoolist ütles, et katse raames "ehmatati" vähirakke esmalt väga kõrgete ning seejärel väga madalate testosteroonikogustega veres. Kõik 47 katses osalenud meest olid kahe põhiliselt kasutatava hormoonravimi ensalutamiidi ja abiraterooni suhtes resistentsed.

Katse nägi välja nii, et mehed said iga 28 päeva tagant suure testosterooniannuse, samas aga andsid uurijad neile ravimit, mis peatas testosterooni tootmise meeste enda munandites. See tähendab, et kui arstide antud testosteroon organismis otsa lõppes, oli meeste organism sellest hormoonist praktiliselt vaba.

Ravimeetodi edu uuriti meeste kasvajate suurust mõõtes ning ühtlasi vaadati ka PSA (prostataspetsiifiline antigeen) taset, mis on eesnäärmevähi markeriks. Tulemused olid muljetavaldavad: PSA tase langes umbes 40 protsendil patsientidest, umbes kolmandikul meestest kukkus see lausa enam kui poole võrra. Üks meestest, keda uue meetodi abil kaks aastat raviti (kokku 22 tsüklit), sai haigusest täiesti priiks.

Hõisata on ilmselt siiski veel pisut vara - et uurimistöö ja katsed veel käivad, ei ole sellekohast teadusuuringut veel ilmunud. Enne seda, kui protsess on lõpule jõudnud, ei saa veel päris kindlalt väita, kui edukas uus ravimeetod kokkuvõttes on. Ka pole arstid veel päris kindlad, kuidas ravi ikkagi täpselt toimib. Ning lisaks tasub arvestada, et 20-30 protsendil meestest tuleb vähk viie aasta jooksul pärast ravi lõppemist tagasi.