Teada-tuntud antibiootikumide suhtes resistentsed bakterid ei ole ainus probleem, millega meditsiin silmitsi seisab. Juba pea 70 aastat tagasi avastati, et sõltumatult liigist hakkavad osa bakteritest end pärast ravikuuri häirimatult taas paljundama.

Kuid alles hiljuti on saadud kinnitust, et niinimetatud multitolerantsuseni ei vii mutatsioonid, vaid tegu on pigem ellujäämisstrateegiaga. Juhuslikkuse alusel siseneb keskeltläbi üks bakter miljonist soikeseisundisse, milles nende kasv ja jagunemine on oluliselt aeglustunud.

Kuid valdav enamik antibiootikume vajab toimimiseks just nende kiiret pooldumist. Rakuseinte ebastabiilseks muutmisest või elutähtsate valkude kahjustamisest pole kasu, kui bakteritel on aega enne seda kahjustused parandada.

Seega on üritatud leida antibiootikume, mis mikroobid iseenda vastu pööraks. Kümmekond aastat tagasi leidsid Bayer Healthcare teadlased, et Streptomyces hawaiensi'ks nimetatud bakter sünteesib ainet, mis sellega konkureerivad bakterid just seda tegema paneb.
Loe edasi ERR teadusuudistest