Teadlased testisid üle 250 pudeli Brasiilias, Hiinas, Indias, Indoneesias, Keenias, Liibanonis, Mehhikos, Tais ja USA-s müügil olevat vett. Kuigi Euroopa riike uuringusse ei kaasatud, on brändid, mille vett uuriti, meile vägagi tuttavad.

Plastosakesi leiti nimelt 93% uuritud veest, mh Eviani, Nestle Pure Life'i, San Pellegrino, Aqua, Aquafina ja Dasani toodetest. Keskmiselt leiti iga müüdava liitri kohta vee seest 325 plastosakest, vahendab The Guardian. 259 testitud pudelist olid vaid 17 plastist puhtad.

New Yorgi Fredonia ülikoolis uuringu läbi viinud teadlased viitasid ka, et nad leidsid pudeliveest umbes kaks korda rohkem plastosakesi kui oma septembris tehtud eelmises analüüsis kraaniveest.

Selleks, et osakeste sisaldust kindlaks määrata, kasutasid teadlased värvi, mille osakesed vaid plastile, aga mitte naturaalsete materjalidele külge jäid.

Kõige enam leiti pudeliveest polüpropüleeni osakesi, mis on maailmas toodangult teine plastmaterjal, kuid mille osakaal kasvab kõige kiiremini. Polüpropüleenist valmistatakse palju toidu ja joogiga kokkupuutuvaid pakendeid: pudelid, pudelikorgid, leiva ja saia pakkekiled, kausid, topsid jne.

WHO soovib uuringuga teadvustada vees sisalduvate plastosakeste joomise potentsiaalset riski. Organisatsiooni kõneisik ütles The Guardianile, et kuigi plastosakeste mõju inimorganismile pole veel piisavalt uuritud, on see üha suurenev probleem, mida silmas pidada.