Kokku vaadeldi uurimuse käigus 15 erinevat toitu, mis läänemaailma toitumisharjumustes tavapärased ning varasematest uuringutest pärinevaid kümnete miljonite inimeste terviseandmeid ja leiti, et puu- ja köögiviljad, oad ja täisteratooted on kasulikud nii inimestele kui ka planeedile. Punase ning töödeldud liha söömine põhjustab inimestel aga haigusi ning on ka Maa tervise seisukohast halb valik.

Tulemustest lähtus aga, et on ka üksikuid toitusid, mis üldiste trendidega kokku ei lähe. Näiteks kala on inimesele kasulik, kuid selle söömise ökoloogiline jalajälg on siiski keskmisest suurem. Vastupidiselt on näiteks küpsiseid ja karastusjooke võimalik toota üpris väikse keskkonnajäljega, kuid inimese enesetundele jätavad need pikemas perspektiivis kindlasti sügava jälje.

"Kui me jätkame söömist nii nagu me praegu sööme, siis paneme me ohtu oma ühiskonna ning seda läbi nii inimestel seetõttu tekkivate terviseprobleemide, kui ka selle tõttu, et kahjustame Maa kliimat, ökosüsteeme ja veevarusid," kommenteeris The Guardianile uuringu tulemusi üks selle koostanud teadlastest Michael Clark Oxfordi Ülikoolist.

Teadlaste sõnul aitab koostatud uurimus paremini mõista ka liha söömise mõjusid ning kui mõned huvigrupid väidavad, et liha söömine on keskkonda rohkem koormav ainult siis, kui liha kasvatatakse väiksel maa-alal suurtes kogustes, siis teadlaste sõnul näitab nende töö, et nii ei ole. "Kuidas ja kus toitu toodetakse küll mõjutab mõnel määral selle jälge keskkonnale, kuid üldiselt on peamiseks teguriks siiski toiduvalikud," selgitas Clark.

Samuti uurimisrühma kuulunud Marco Springmann ütles, et üldine välja joonistuv reeglipärasus on selge. "Me teame praeguseks üpris hästi, et peamiselt taimsetel toitudel püsivad toitumisharjumused on tervislikumad ning keskkonna suhtes säästlikumad kui liharikkad söömisharjumused," sõnas ta.

Uurimistulemuste põhjal on teadlastel plaanis välja töötada uued infosildid mis võimaldaks inimestel tarbimise suhtes teadlikumaid valikuid teha. Uued sildid meenutaks hetkel näiteks kodumasinatel kasutatavaid energiaklasside märgistusi, mis võimaldaks paremini mõista, milline mõju konkreetsel tootel loodusele on.