Sel nädalal avaldatud ja nelja aasta jooksul üle kogu riigi läbi viidud laiaulatuslikus uurimuses leiti, et 230 keelt on kadunud, samas kui 870 on ajaproovile vastu pannud väga eripalgelises, kuid kiire tempoga moderniseeruvas Indias, kus asub suur hulk hõimudena elavaid põlisrahvaid, vahendab AFP.

Uuringut juhtinud Ganesh Devy ütles, et tänapäeval Indias räägitavate keelte hulgas on 480 hõimukeelt.

Devy 3000 vabatahtlikust koosnenud meeskond reisis mööda Indiat ja külastas 1,2 miljardi elanikuga riigi kõige kaugemates kolgastes elavaid kogukondi, et uurida ja dokumenteerida elavaid keeli, mida tänapäeval räägitakse ja kirjutatakse. Uuriti rahvalaule ja -jutte ning geograafilise keskkonna kirjeldamiseks kasutatavaid mõisteid.

Kogutud materjali võrreldi 1961. aastal valitsuse poolt läbi viidud rahvaloenduse tulemustega, milles leiti, et kogu riigis eksisteerib umbes 1100 keelt.

Esimesed viis köidet umbes 50 üksikasjalikust köitest koosnevast „India rahvaste lingvistilisest ülevaatest“ avaldatakse New Delhis neljapäeval.

Devy sõnul näib aastate jooksul kõige rohkem kadunud olevat rannikualade kogukondade keeli, sest traditsioonilised kalurid, kelle elatis kipub kaduma, kolivad sisemaale, et linnades tööd otsida.

Surevad ka minevikus paljude poolt kurjategijateks peetud ja India kastisüsteemi alumistel astmetel paiknevate rändhõimude keeled. Paljud neisse hõimudesse kuulujad püüavad oma identiteeti varjata, hoidudes oma keelemurde rääkimisest, et pääseda tagakiusamisest.

Need, kes hülgavad oma rändava eluviisi ja asuvad elama linnadesse, võõrduvad tõenäoliselt sotsiaalsetest kommetest, kultuurist ja keelest, kartes, et vastasel juhul ei võta ühiskonna põhiosa neid omaks.

Uuringus leiti, et enamikes keeltes väheneb sugulust tähistavate mõistete hulk, mis peegeldab tugevate peresidemete kadumist, samuti kaovad palvetes kasutatavad mõisted, kirjutas Devy teisipäeval ajalehes The Hindu.

„Nõrgenevad ökoloogilised sidemed peegelduvad inimeste võimetuses nimetada ümbritsevaid puid või linde (oma traditsioonilistes keeltes),“ lisas Devy.