Teadlaste sõnul võib vähem haigust tekitav HIV olla üks mitmetest faktoritest, mis aitavad kaasa surmatoovasse pandeemiasse pöörde toomisele ja viia lõpuks aidsi kadumisele, vahendab Reuters.

„Üldiselt kahandame me HIV võimet tekitada aidsi nii kiiresti,“ ütles Oxfordi ülikooli professor Philip Goulder, kes uuringut juhtis. „Oleks aga liialdus öelda, et HIV on kaotanud oma potentsi – see on endiselt viirus, mida saada ei taha.“

HIV on praegu umbes 35 miljonil inimesel ning aids on tapnud umbes 40 miljonit inimest pärast levima hakkamist 30 aastat tagasi.

Esmaspäeval märgiti aga, et esimest korda epideemia ajaloos on aastane uute HIV-sse nakatunute arv väiksem kui HIV-positiivsete inimeste arv, kes on hakanud ravi saama, mis tähendab, et on jõutud otsustava kriitilise punktini aidsi suremuse vähendamisel.

Goulderi meeskond viis oma uuringu läbi Botswanas ja Lõuna-Aafrika Vabariigis, mida aids on rängalt räsinud, ning uuriti kokku 2000 HIV-positiivset naist.

Kõigepealt uuriti, kas inimese loomuliku immuunsusreaktsiooni ja HIV omavaheline vastastikune mõju viib viiruse vähem nakkavaks või haigust tekitavaks muutumisele.

Varasemad uuringud on näidanud, et inimesed, kellel on geen nimega HLA-B*57, on HIV eest rohkem kaitstud ning aids tekib neil aeglasemalt kui tavaliselt.

Teadlased avastasid, et Botswanas on HIV arenenud HLA-B*57-ga rohkem kohastunuks kui Lõuna-Aafrika Vabariigis, mistõttu ei olnud patsientidel enam seda kaitsvat mõju. Samas leiti aga ka, et HIV-le on see kohastumine maksma läinud väiksema paljunemisvõime, mistõttu on ta vähem nakkav.

Teadlased analüüsisid seejärel laialdaselt kasutatavate aidsiravimite mõju HIV nakkavusele. Kasutades matemaatilist mudelit, leiti, et kõige haigemate ehk nõrgenenud immuunsüsteemiga patsientide ravi kiirendab nõrgema paljunemisvõimega HIV variantide arengut.

„HIV kohanemisel kõige mõjusamate immuunsusreaktsioonidega, mida me suudame selle vastu esile kutsuda, on märkimisväärne hind selle võimele paljuneda,“ ütles Goulder. „Kõik, mida me suudame teha sel viisil surve suurendamiseks HIV-le, võib võimaldada teadlastel vähendada ajapikku HIV hävitavat jõudu.“

Uuring avaldati esmaspäeval ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.