See ei tähenda samas, nagu põhjustaksid sinised silmad alkoholismi või siis vastupidi, sünniks alkohoolikute peredes keskmisest enam siniste silmadega lapsi. Vermonti teadlased on tõenäoliselt lihtsalt jõudnud jälile ühele kummalisele, ent juhuslikule seosele, millest pole samas kuigi suurt abi alkoholismi diagnoosimisel või selle geneetiliste põhjuste mõistmisel.

Uuriti enam kui 10 000 inimest, kellel oli mingisugune psühhiaatriline haigus (nagu seda on ka alkoholism). Leiti, et Euroopa juurtega ameeriklaste puhul oli heledamate silmadega inimeste kalduvus alkoholismile suurem neist, kel olid tumedad silmad.

Peaaegu iga teadaoleva haiguse juures on olemas ka geneetiline komponent, alkoholism ei ole erand. Teadlased hakkavad alles praegu mõistma, missugused geenid missuguste haigustega seotud on, ent see pole lihtne. See peotäis geene, millel viimase paarikümne aasta jooksul on alkoholismiga seos olevat avastatud, selgitavad lahti vaid väga väikese osa suuremast pildist. Inimese silmade värvust mõjutavad mitmed erinevad geenid ja Vermonti teadlaste sõnul on väga väike võimalus, et üks neist on mingil viisil ka alkoholismiga seotud. Nad toonitavad samas siiski, et mõttekam on enda alkoholismiriski hinnates vaadata seda, millist elu on esivanemad elanud.