Valitsustevaheline kliimamuutuse paneel (IPCC, ingl Intergovernmental Panel on Climate Change) väidab karmis aruandes, et aastaks 2050 on võimalik suurem osa maailma elektrist toota väikese süsinikubilansiga allikatest — ning et seda ka tuleb kindlasti teha. Kui eesmärki ei täideta, seisab maailm tulevikus silmitsi tõsiste, üleüldiste ja pöördumatute kahjustustega. ÜRO osutusel kujuneks tegevusetus oluliselt kulukamaks kui vajalike sammude astumine, vahendab BBC.

IPCC aruanne pealkirjaga Synthesis Report avalikustati laupäeval Kopenhaagenis pärast nädala kestnud ägedaid debatte teadlaste ja valitsusametnike vahel. Aruanne on mõeldud teaberessursiks poliitikuile, kes püüavad 2015. aasta lõpuks välja töötada ja vastu võtta uue globaalse kliimakokkuleppe. Aruande osutusel pole süsinikuemissioone kärpimata võimalik kahandada globaalse soojenemise määra kahele kraadile — tasemele, mis 2009. aastal kuulutati ohtliku kliimamuutuse lävepakuks.

Aruanne soovitab tungivalt kasvatada aastaks 2050 taastuvatest allikatest pärineva energia osakaalu energiasektoris praeguselt 30 protsendilt 80 protsendile. Aruandes rõhutatakse, et pikemas perspektiivis tuleks fossiilkütuste põhine energiatootmine ilma süsiniku püüdmise ja talletamise tehnikateta (ingl CCS; carbon capture and storage) aastaks 2100 peaaegu täielikult välja juurida.

Lisaks võtab nüüdne aruanne Synthesis Report kokku IPCC kolm eelmist aruannet, mis kirjeldasid kliimamuutuse-probleemi põhjuseid, tagajärgi ja võimalikke lahendusi.

Aruanne kordab mitmeid tuttavaid seisukohti.

  • • Soojenemine on üheselt mõistetav ning inimtegevuse mõju kliimale on selge.
  • • Aastad 1983–2012 kujutasid endast tõenäoliselt kõige soojemat 30 aasta pikkust perioodi viimase 1400 aasta jooksul.
  • • Soojenemise mõjud on juba täheldatavad mitmel pool maailmas, hõlmates ookeanide happesuse kasvu, arktilise jää sulamist ja vilja saagikuse piirkondlikku kahanemist.
  • • Kui süsinikuemissioone ei piirata, jätkab temperatuur kogu maailmas järgmistel kümnenditel kasvamist ning võib käesoleva sajandi lõpuks küündida kuni viis kraadi kõrgemale tööstusrevolutsiooni-eelsetest temperatuuridest.

„Teadus on oma sõna öelnud,“ kuulutas ÜRO peasekretär Ban Ki-moon. „Teadlaste sõnum on selge ja üheseltmõistetav. Riikide juhid peavad tegutsema. Aeg pole meie poolel.“