Valged jooned on küll tuhmid, kuid segi ajada neid pole võimalik, väikesed purjelaevad, kaetud valge ja kollase pigmendiga, Arnhemi maa esisel Põhja-Austraalia rannikul kõnelevad teist ajalugu kui kristlik Austraalia täna kuulda tahab.

Tegemist on traditsiooniliste Indoneesia laevadega, mida tuntakse ka nime all prau või proa, mis on toonud kalamehi Makassari sadamast juba sajandeid tagasi Austraalia rannikule merekurke (ehk siis meripurasid, klass okasnahkseid mereloomi) püüdma.

Mõned ajaloolased on väitnud, et Makassarist saabuti Austraaliasse 1750. aastatel, raadiosüsiniku meetod aga kinnitab, et kontaktid islamiusku läinud Indoneesia alade ja Austraalia vahel pidid aset leidma juba 16. sajandi alguses.

Ja islam on jätnud jälje Põhja-Austraalia aborigeenide lauludesse, maalikunsti, tantsudesse, isegi hauakommetesse. Kui lingvistilist analüüsi appi võtta, võib aborigeenide suust kuulda isegi varjatud hümne ja palveid Allahile, ehk siis islamiusklike Jumalale.

Näiteks Austraalia Elcho saarel elav yolngu rahvas peab au sees kuju nimega Walitha'walitha, mis paistab pärinevat otseselt fraasist Allah ta'ala (ehk siis Allah ülistatu), ja sealsed matusekombedki on laenatud islamist - pilgud peavad olema suunatud Mekale.

Meripurade äri Indoneesia (toonase Hollandi India) ja Austraalia vahel lõigati läbi tapva maksupoliitikaga 1906. aastal, ja üks viimaseid Maksaari kapteneid, kes sai Briti võimudelt loa Austraalia vetes meripurasid püüda, Using Daeng Rangka, oli 1895. aastal sattunud seal merehätta, ning pidi jõudma koju 644 km kanuul aerutades. Kaptenil oli küll pere Makassaris, aga teadaolevalt ka kolm last Austraalia pinnal. Ja tal on kindel koht Arnhemi maa rahvalauludes.

Veel huvitavam seos on Austraalial Afganistaniga. 1860-1930 oli toodud Austraaliasse kuni 4000 kaamelikasvatajat koos kaamelitega, enamasti just Afganistanist, ja need üldse avasid tavaliste austraallaste jaoks kõrbealade võlu. Ghani raudtee ühendab Darwinit Adelaidega, ja on saanud nime just nendelt.

Ja nüüd on islam hakanud leidma uut kandepinda ka Austraalias, just aborigeenide seas. 2011. aasta rahvaloenduse järgi elas riigis juba 1140 aborigeenist muslimit.