Ajakirjas Cell Stem Cell ilmunud uurimus tõstab esile Ühendriikides leviva volitamata tüviraku-ravi probleemistiku. Kokku 351 USA ettevõtet on pakkunud kogu riigis volitamata tüviraku-põhiseid teraapiaid 570 kliiniku kaudu. Töörühm leidis, et nn tüviraku-põhistel sekkumistel rajanevaid raviviise pakuti lihase- ja luuhaiguste, südamehaiguste ja selgroovigastuste ravimiseks, vahendab Perfect Science. Probleem küll selgelt ei piirdu vaid USA-ga.

Uurijad on leidnud isegi selliseid kliinikuid, mis pakuvad tüviraku-teraapiaid tõsiste haiguste vastu nagu parkinsonism ja hulgiskleroos. Minnesota ülikooli juures tegutseva bioeetika keskuse uurija Leigh Turner märkis, et teda üllatab, et kliinikud on üldse saanud pakkuda teenuseid, mis on teaduslikult tõendamata ja mida föderaalsed regulatsioonid osutada ei luba.

Mulje, et kõik USA meditsiinis toimuv on korralikult reguleeritud, on Turneri sõnul aga ekslik. Tüviraku-kliinikud on USA-s olemas ja tegutsevad mitmel pool varjamatult. Suurem osa kliinikutest reklaamis nn autoloogseid teraapiaid, mis hõlmavad otse patsiendilt kogutud tüvirakkude kasutamist.

Üks viiest kliinikust turustas aga raviviise, milles kasutatakse teistelt inimestelt kogutud tüvirakke. Kaks kliinikut pakkusid patsientidele koguni „veiselooterakke“ (ingl bovine amniotic cells), mis tähendab, et ravis kasutatavad tüvirakud on kogutud lehmade looteveest.

USA Alzheimeri tõve ühenduse Alzheimer’s Association juures tegutseva rahvusvahelise teadusalgatuste osakonna Global Science Initiatives juhataja James Hendrix märkis, et tüvirakkude kasutamist meditsiinis küll uuritakse teaduslikult, kuid et oluline on teha vahet kliinilistel uuringutel ning turule toomiseks ja patsientidele pakkumiseks valmis teenustel.

Hendrixi osutusel pole paljude nois kliinikuis pakutavate raviviiside tõhusust tõendatud ega isegi korralikult uuritud. Jättes kõrvale küsimuse, kas pakutavad raviviisid on tõhusad, tuleb tema sõnul rõhutada, et pole tegelikult absoluutselt mingit võimalust olla kindel, et sellised kliinikud üldse kasutavad ravis tüvirakke.

USA toidu- ja ravimiamet FDA on konkreetsete ettevõtete tegevuse suhtes juba meetmeid rakendanud. 2015. aastal saadeti hoiatuskirjad California, Florida ja New Yorgi osariikides tegutsevate kliinikute võrgustikule. Peale selle on FDA väljastanud tüvirakkude kasutamise ametliku juhendi.