Üks levinumatest klišeedest on, et naiste ja meeste suurimaks erinevuseks on suunavaist. Meeste suunataju peetakse tavaliselt paremaks ja uurimuse järgi nii ongi. Mitmed uuringud tõestavad, et meestel on parem ruumitaju ja suunavaist. Uus, Norras tehtud uuring seletab, miks.

Norra ülikooli teadlased testisid naiste ja meeste suunataju virtuaalse mängu abil. Osalejatele anti ülesanne, tutvuda virtuaalse labürindiga tunni aja jooksul, pärast mida pidid nad labürindi sees leidma virtuaalse mängutegelase abil üles teatud kohad. Samal ajal analüüsiti ja uuriti osalejate ajutegevust magnetresonantsi abil.

Uurimuses selgus, et meeste suunavaist on naiste omast märgatavalt parem. Mehed läbisid mängu kiiresti, kasutades ilmakaari ja otseteid. Meeste suunavaist ongi selle uuringu kohaselt vähem sõltuv asukohast.

Suunataju naisel kehvem

Naiste suunavaist selle asemel läks sassi kohe, kui algne asukoht muutus. See räägib sellest, et naised orienteeruvad ennekõike väikeste detailide, nagu näiteks maamärkide järgi. Naistele on omane mälupiltidele baseeruv kaart: “Imelise kohviku juurest vasakule, riidepoe juurest paremale selle maja poole, kus töökaaslane enne elas”.