Selle üle, kui külm ikka talvel on, ei väsi virisemast keegi, kuid ülevaade ekstreemsetest tingimustest Oimjakoni külas Venemaal võib teid meie kohalike olude suhtes leppivamaks muuta.

Oimjakon on kõige külmem asustatud paik planeedil Maa. 500 elanikuga küla asub Venemaa kirdepiirkonnas Sahha (Jakuutia) Vabariigis, kus keskmine temperatuur on nii jahe, et me ei pane pahaks, kui te seda lihtsalt uskumast keeldute.

Keskmine päevane temperatuur Oimjakonis on -15,1 kraadi, mis aasta kõige külmemal kuul jaanuaris alaneb -47,4 kraadile. Madalaim Oimjakonis nüüdisaegsete vahenditega registreeritud temperatuur on -67,7 kraadi.

1924. aastal dokumenteeriti rekordiliselt madal temperatuur -71,2 kraadi ning meeldetuletusena sellest, kui kõrvetavkülmaks õhutemperatuur sealkandis muutuda võib, müüakse külas siiamaani selle numbriga kaunistatud suveniire.

Foto: Wikimedia Commons, kasutaja Maarten Takens

Elu nii äärmuslikus külmas nõuab huvitavaid kohandumusi. Kuna külaelanikel enamasti ei õnnestu normaalsel moel autot käivitada, on seal kombeks soojendada mootorit leeklambi lahtise leegiga.

Suurema osa elanike menüüst moodustavad kala ja liha — põllumajandusega ei tegele seal keegi ning toidu sissevedu külla on äärmiselt keeruline.

Ehkki Oimjakoni elanikud on sunnitud kaheksa kuu vältel taluma külmumispunktist madalamaid temperatuure (oktoobrist aprillini jääb õhusoojus üldiselt allapoole nulli), pakub põgusat leevendust suvi.

Juunis, juulis ja augustis püsib päevane keskmine temperatuur 10,5 ja 15,5 plusskraadi vahel. Kuumalainete ajal võib päevane temperatuur aga küündida isegi 34 kraadini.

Tänu neile üksikutele kuumalainetele on Oimjakon üks kõige laiema temperatuuriskaalaga inimasustusi üldse. Äärmusliku suve- ja talveilmaga aastal võib temperatuuride ülem- ja alamnäidu vahe suvise soojalae ja talvise rekordkülma vahel ulatuda 83 kraadi kanti.