Ehkki rajatise eesmärgiks on turvaliselt säilitada planeedi seemnevarusid, ei loodud seda siiski selleks, et maailma pärast ülemaailmset katastroofi uuesti taimestikuga katta, vahendab LiveScience.

Seemnepanga idee autoriks on bioloogilise mitmekesisuse eest võitlev teadlane ja looduskaitsja Cary Fowler, kes alustas 2003. aastal kampaaniat kogu maailma seemnete ohutuks talletamiseks sobiliku rajatise asutamiseks. 2008. aastal tehtigi Fowleri idee teoks ning ehitati valmis globaalne seemnepank. Hoidla on uuristatud 152 meetri sügavusele kaljumäe nõlva sisse.

2015. aastal andis sõda Süürias põhjuse teha pangast esimene „väljamakse“. Teravmägede seemnepanga loovutatud seemnetega asendati sõjast räsitud Süüria linna Aleppo lähistel tegutsevas geenipangas kahjustada saanud seemned.

Norra riik nõustus kandma kõik seemnepanga rajamise kulutused. Kõike arvesse võttes polnud väljaminek — umbes üheksa miljonit dollarit — eriti suur, kuid rahastus oli siiski hädavajalik.

Üleujutuste ennetamiseks rajati seemnepank merepinnast oluliselt kõrgemale. Piirkond on geoloogiliselt stabiilne, sealne õhuniiskus madal. Samuti on see kõige kaugem regulaarse lennuliiklusega punkt põhjapoolusel, mis tähendab, et see asub tsivilisatsioonist päris kaugel.

Kui rajatise varustamine elektriga peaks mingil põhjusel katkema või sealsed külmutusseadmed üles ütlema, kaitseb piirkonna külm kliima seemneid loodetavasti ikkagi riknemise eest.

Seemned, mida säilitatakse temperatuuril -17,8 °C, on kapseldatud kolmekihilisse kilesse ja suletud spetsiaalsetesse karpidesse. Karbid paiknevad riiulitel seemnepanga sügavuses, kus valitsevat temperatuuri ja õhuniiskust väga täpselt jälgitakse. Taolistes tingimustes on ainevahetuslikud protsessid seemnetes aeglustunud ja neid saab pikka aega idanemiskõlbulikena säilitada.

Teravmägede seemnepank mahutab seemneid tõesti tohutul hulgal. Seal on ruumi suisa 4,5 miljoni kultuurtaimesordi seemnetele, kui säilitada igast sordist umbes 500 seemet. Koos Norra valitsusega seemnehoidlat haldava kultuurtaimede mitmekesisuse sihtasutuse Global Crop Diversity Trust osutusel tähendab see, et hoidlasse mahub kuni 2,5 miljardit seemet!

Artikli kirjutamise ajaks sisaldas seemnepank juba veidi rohkem kui 860 000 taimesordi seemneid, mida on loovutanud peaaegu kõik maailma riigid.
no comments...