Žürii, publiku ja toetajate ette ilmuvad 61 idee hulgast välja valitud 7 meeskonda, kes tahavad nüüd tõestada, et just nende idee on väärt elluviimist ja 10 000 euro suurust peaauhinda. Superfinaali saab jälgida selle uudise vaates kell 14-17.30:

„Tegemist on suurejoonelise otseülekandega, mida on põnev jälgida kasvõi kodust, pargist või töölt arvuti tagant. Üritusel tutvustavad meeskonnad videosilla vahendusel oma ideed ja vastavad žürii uurivatele küsimustele. Samuti näeb ideid tutvustavaid videosid ning külla tulevad ka eelmise aasta esikolmikusse tulnud meeskonnad," kirjeldab superfinaali Negavati projektijuht Anni Raie.

Tema sõnul on tänavused ideed eriilmelised - leidub nii mahukaid insenertehnilisi projekte kui keskkonda säästvaid käsitööprojekte, mis kõik on jõudnud vähemalt prototüübi tasandil ka tõeliseks areneda.

Võistlustulle astuvad:

  • Akukirurg - elektriautode akude remonditeenus, mis vahetab välja vananenud detailid ning pikendab akude eluiga.
  • Baik - akupanka laadiv komplekt jalgratturitele. Dünamo muudab väntamisest tuleva mehaanilise energia elektrienergiaks ning pingemuundur tagab ühtlase voolu sisenemise akupanka.
  • Clevering - korteriühistutele mõeldud pakendikonteinerid, mille kasutamiseks tuleb enda isik tuvastada. Lisaks töötatakse välja konteineritele ultrahelisensor, mis mõõdab prügikasti täituvust.
  • CompAct - interaktiivne tööriist ettevõtetele, mille abil hoitakse kokku ressurssidelt nagu vesi, elekter, kontoritarbed jms. Antud lahendus aitab töötajatel igapäevaste väikeste mänguliste ülesannete abil oma harjumusi muuta.
  • EIMU - kohalikust toorainest valmistatud taimne piim, mis on valmistatud erinevatest eestimaistest viljadest, näiteks hirss, kaer, rukis, kanepiseemned, linaseemned.
  • Kemihaka - stiilsed ja minimalistlikud selja-, õla- ning käekotid, mis on valminud käsitööna taaskasutatud materjalidest ja puidust.
  • Lithium up - liitiumakude taaskasutusse suunamine. Aku elemente analüüsitakse eraldi ja nii saab need taas kasutusele võtta mõnel muul otstarbel.
  • Münt - hambapesutabletid, et vähendada hambapastatuubide äraviskamist.
  • Pabere - sõnnikust valmistatud tualettpaber ja teised pabertooted.

Finalistide videoid saab vaadata siin.

Päeva juhib ajakirjanik Kristo Elias. Võitjad kuulutatakse välja orienteeruvalt kell 17.20. Esimene koht saab 10 000, teine 5000 ja kolmas 3000 eurot oma roheidee elluviimiseks. Eriauhinnad panevad välja Prototron, Ajujaht, Ülemiste City ja teaduspark Tehnopol, samuti kuulutatakse välja KIKi töötajate lemmik.

Negavati žüriisse kuuluvad KIKi juhataja Andrus Treier, keskkonnaministeeriumi asekantsler Kristi Klaas, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kestliku arengu nõunik Madis Tilga, Teaduspargi Tehnopol rohetehnoloogia valdkonnajuht Ragmar Saksing ja veebipoe Slow asutaja Helen Puistaja.

Negavatt on KIKi ja Keskkonnaministeeriumi ellu kutsutud 18-30 aastastele noortele mõeldud roheideede konkurss, et innustada noori maailma paremaks muutma. Negavati VII hooaja toetaja on Eesti Pandipakend. Konkursi partneriteks on Rimi Eesti, Uuskasutuskeskus, Lindström Eesti, Graanul Invest, Ülemiste City, Tehnopol ning konkursid Prototron ja Ajujaht.

Finaali orienteeruv ajakava:

14.00 Superfinaali avamine
14.20 Esitluste I plokk
14.20 Münt
14.35 Pabere
14.50 EIMU
15.05 Akukirurg
15.20 Kemihaka
15.35 Paus
15.50 Esitluste II plokk
15.50 Clevering
16.05 CompAct
16.20 Baik
16.35 Lithium Up!
16.50 Paus & üllatusesinejad
17.20 Superfinaali lõpetamine, võitjate väljakuulutamine

Finaalüritus leiab aset virtuaalselt Kultuurikatla stuudiost.