Nagu IFLScience vahendab, on Vancouveris opioidide, iseäranis fentanüüli kasutamine dramaatiliselt sagenenud ja sel on sageli kurvad tagajärjed. Kohaliku ajalehe Vancouver Suni andmeil on selle aasta esimese kolme kuuga linnas registreeritud sada surma, mille põhjuseks on üledoos (linnapea Gregor Robertson ütles Twitteris, et selliseid surmi on juba 141 ja tegu on mitmekümne aasta suurima tervishoiualase kriisiga). Eelmisel aastal oli selliseid surmi kokku 215. Ometi on tegu linnaga, mida Economist mullu maailma kolme elamisväärseima sekka arvas.

Et fentanüüli tarvitatakse palju, vedeleb linnas ka palju süstlaid, millest hakkaja tuvi endale ühe mahajäetud maja kraanikaussi pesa ehitas - vähemalt nii väidab politsei. Ent äkki oli pilt siiski lavastatud sooviga probleemile laiemat tähelepanu tõmmata?

Nii IFLScience kui faktikontrollisait Snopes märgivad, et foto ehtsus on ebaselge ja kaheldav. Kuigi linnud kasutavad teinekord pesaehituses inimtekkelist sünteetilist prügi, oleks süstaldest kraanikaussi ehitatud pesa tuvi vaatenurgast üpris äärmuslik projekt. Linna politseijaoskonna sõnul on pesa ja foto aga ehtsad ja see on lihtsalt ränga narkoprobleemi tulemus. Pildi olevat teinud politseijaoskonna kodututega tegeleva üksuse koordinaator, kes ühes mahajäetud elumajas ruume üle vaatas.

Ornitoloogid on erinevatel arvamustel: Toronto leht National Post rääkis Montréalis asuva Québeci ülikooli tuvieksperdi Luc-Alain Giraldeauga, kes tõi välja kolm väidetava pesaga seotud probleemi. Esiteks on selles kolm muna, ent tavaline tuvi muneb reeglina neid pessa vaid kaks. Lisaks pole munad haudumise soodustamiseks väljaheidetega kaetud, mis on samuti tuvide puhul tavaline. Kolmandaks on tema sõnul tuvipesad alati lamedale pinnale ehitatud. Seega ei saa see tuvipesa olla, ütles Giraldeau.

New Yorgi kahjurikontrolli uurija Bobby Corrigan ütles lehele samas, et tuvi autorlus on täiesti võimalik, kuna linnud koguvad pesa rajamisel kõiki võimalikke ehitusmaterjale, mis pisutki pulka meenutavad. Ka Nathaniel Wheelwright Maine osariigist Bowdoini kolledžist ütles, et vaade on ebatavaline, kuid selline tuvipesa on siiski võimalik. Ta tõi näite, et aedkäblik võib teha näiteks pesa naelu täis kotti.