Just selline tõsiasi tuleb välja Põhja-Carolina Chapel Hilli ülikooli teadlastelt. „Ükskõik kui palju suhkruga magustatud jooke te päevas ka ei tarbiks, piisab vaid juba ühe klaasitäie asendamisest, et märgata tervisele kasulikku mõju,“ kommenteeris tulemusi uuringu üks autoritest Kiya J. Duffey, kirjutab ERR Novaator.

Magustatud jookide, näiteks suhkruga kohvi, mahlajookide, limonaadi või energiajookide tarbimine tähendab suuremat kalorihulka. See omakorda tõstab diabeedi riski, tekitab ülekaalulisust ning põhjustab südame ja veresoonkonna haigusi.

Ajakirjas Nutrients avaldatud uuringu tarvis kasutati Riikliku tervise ja toitumise uuringu andmeid, kus täiskasvanud olid asendanud ühe neist magusjookidest klaasitäie veega. 2007-12. aastate andmetest välja võetuna selgub, et sellisel käitumisel on selge mõju inimese tervisele.

Andmetest selgub, et neil inimestel, kes vähendasid suhkrujookide osakaalu ning asendasid selle veega või muu suhkruvaba joogiga, esines oluliselt vähem kõrgevererõhutõve riski ja kolesteroolitaset. Meeste puhul täheldati aga mõju vererõhule.

Samas aga tõi Duffey välja, et üks seos, mis on ilmnenud ka varasematest uuringutest, on see, et inimesed, kes söövad rohkem puu- ja juurvilju, joovad ka rohkem suhkruvabasid jooke ja vett. See aga omakorda avaldab mõju üldisele terviseseisundile.