Meie planeet ümiseb. Inimkõrv seda siiski ei kuule, aga Maa ümiseb lakkamatult. Seismoloogid on mõõtnud seda üminat maa peal, nüüd on esmakordselt seda tehtud ka ookeani põhjas, kirjutab Live Science.

Need on maakoore liikumised, mis ei ole nii võimsad, et areneda maavärinaks. Need on nii väikesed, et neid ei saa ilma spetsiaalse varustuseta isegi tuvastada. USA geoloogilise uuringu järgi on üle maailma aastast 500 000 maavärinat, ainult 100 000 neist on nii tugevad, et inimene neid tunneb ja 100 neist nii võimsad, et põhjustavad purustusi.

Teadlased mõõtsid India ookeanis Madagaskari läheduses 11 kuu jooksul spetsiaalse ookeani seismomeetriga 2000 ruutkilomeetri suurust ala, et Maa ümin jäädvustada.

Nad suutsid erinevaid filtreid, arvutusi ja müra vähendamise tehnikaid eraldada ümina tavapärasest, lainete ja hoovuste tekitatud helidest ning tulemuseks olid väga selged helide „tipud”, mis sarnanesid varem maa peal, Alžeerias tehtud mõõtmiste tulemustega.

Heli „tipud” esinesid sagedustel vahemikus 2,9–4,5 millihertsi. Võrdluseks: see on umbes 10 000 korda madalam heli, kui inimkõrvale kuuldav. Inimesed kuulevad helisid alates 20 hertsist.