Teadlased ütlevad ajakirjas Stem Cells, et korduvate nurisünnituste põhjus seisneb selles, et emakalimaskestas pole piisavalt tüvirakke.

Kuni 25 protsenti rasedustest katkevad enne, kui loode on elujõuline. Suurem osa katkemistest on juhuslikud ja leiavad aset esimese 12 nädala jooksul. Korduv iseeneslik abort samal naisel on aga selgelt üksikjuhtumitest eristuv haigus. Umbes viit protsenti naistest tabab kaks ja üht protsenti kolm või enam nurisünnitust.

Warwicki ülikooli teadlased uurisid proove, mis olid võetud 183 naiselt ning leidsid, et hiljuti nurisünnituse läbi teinud naiste emakalimaskestades oli ühtesid teatud tüüpi tüvirakke vähem kui neil, kel seda probleemi polnud.

Nende tüvirakkude puudumine kiirendab rakkude vananemist emaka „voodris“, mis tähendab, et see ei ole võimeline end raseduseks sobivalt ette valmistama. Limaskest uueneb iga menstruaaltsükli, nurisünnituse või eduka sünnitamisega. Kui aga see ei jõua tüvirakkude puudumise tõttu piisava kiirusega uueneda, võib tekkida põletikuline reaktsioon, mis on embrüo arengule kahjulik ja võib viia iseenesliku abordini.

Jan Brosens Warwicki ülikoolist ütleb, et see tähendab, et neil naistel, keda tabavad korduvad nurisünnitused, on emakalimaskest vigane juba enne rasestumist. Tema sõnul annab avastus lootust, et tulevikus saab olema võimalik neid vigu parandada enne, kui naine proovib uuesti rasestuda.