Linn pakub varestele, hakkidele ja ka teistele linnaloomadele väga head elu. Linnas puuduvad kiskjad, siin on soodsad pesitsuspaigad ja külluslik toidulaud.

Kuna tartlased käisid linnale kaebamas, et linnuparved hõivavad kesklinna, mustavad tänavaid ja istepinke, paigaldas linnavalitsus möödunud suvel hakkide ja vareste kesklinnast minema peletamiseks lindude hädakisa tegevad peletid. Seejärel soovis linn linnupeletite kasu hinnata ja Tartu ülikooli teadlased asusid kesklinnas vareslasi üle lugema.

“Uurimustulemusi vaadates näib, et peletid võivad siiski oma eesmärki täita,” ütles hilissügisest kevadeni linnas hakke, hall- ja künnivareseid loendanud TÜ linnuökoloog Marko Mägi, kes veel pool aastat tagasi seadmete tõhususes kahtles. Ent teadur rõhutas, et praeguste uuringute kinnitamiseks on vaja teha täiendavad vaatlusi.

Tartu linnapuhastuse peaspetsialist Mart Lukasoni sõnul näitab uuringu “Tartu kesklinna vareslaste loendused ja hirmutamise mõju künnivareste kolooniatele“ esimene etapp, et senised kulutused peletitel on end ära tasunud. “Teada on saadud, et ollakse õigel teel, mis on iseenesest juba suur asi.”
Loe edasi ERR-ist