Loode-Kuveidis asuva ilmajaama termomeeter näitas 2016. aasta juulis 54 kraadi Celsiuse järgi. See on üks kõrgemaid temperatuure, mis meie planeedil kunagi mõõdetud, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Mullune suvi oli Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riikides üldse rekordiliselt palav. Marokos tõusis termomeetrinäit 46,7 kraadini, Saudi-Araabias vaevlesid elanikud üle 50kraadise kuumuse käes ja Iraagis Basras registreeriti pea sama temperatuur nagu Kuveidis: 53,9 kraadi.

Aastakümneid on teadlased juhtinud tähele­panu asjaolule, et inimtegevusest tingitud kliimamuutused on hoogustunud ning meie harjumuspärane ilmastik võib drastiliselt ümber kujuneda.

Üle maailma puruneb üks kuumarekord teise järel, kuid just Pärsia lahe riikides on kliimamuutused saavutanud sellise tempo ja ulatuse, et sealsed suurlinnad võivad juba käesoleval sajandil sõna otseses mõttes elamiskõlbmatuks muutuda.

See sünge ennustus koorus Massachusettsi tehnoloogia­instituudi ja Loyola Marymounti ülikooli teadlaste uurimusest, mis avaldati 2015. aastal ajakirjas Nature Climate Change.

Teadlased kasutasid oma töös nn märga termomeetrit. Õhu suhtelise niiskuse ja kaste­punkti mõõtmiseks pruugitakse nimelt kaht kõrvuti asetsevat termomeetrit, millest üks on kuiv, teine aga mähitud märja riide sisse. Viimaselt aurustub vesi ja termomeeter jaheneb. Mida kuivem õhk, seda suurem on nii aurustumine kui ka jahenemine.

Märg termomeeter näitabki madalaimat temperatuuri, mida on võimalik saavutada vee aurustumisel õhku. Kuiva ja märja termomeetri näitude vahe järgi saab arvutada õhuniiskuse.

Kui märja termomeetri näit on üle 35 °C, siis ei ole inimkehal enam võimalik end higis­tamise teel jahutada ja surm võib saabuda juba kuue tunni pärast. Märja termomeetri näidule 35 °C vastab kuiva termomeetri näit 46 °C koos 50protsendilise õhuniiskusega.

2015. aasta juulis kujunesid Iraani linnas Bandar-e Mashshahris ilmaolud peaaegu sellisteks. Põrgupalavuse kuuma­indeks ehk tajutav temperatuur ulatus kuni 74 Celsiuse kraadini.

Paraku võivad sellised ilmad muutuda Pärsia lahe ümbruskonnas tavapärasteks. Uuringu kohaselt on Dubai, Abu Dhabi ja Doha linnade elanikud esimesed, kes globaal­se kuumenemise tõsiseid tagajärgi omal nahal tunda saavad.

Pärast aastat 2070 hakkab suvepäevi, mil märja termomeetri näit ületab 35 °C, sealkandis esinema võib-olla koguni igal kümnendil. See võib tähendada, et 100 aasta pärast on need suur­linnad maha jäetud.

Loe ähvardavast kuumalõõsast lähemalt maikuu Imelisest Teadusest.