Ookeanivett kuumutava kliimatsükli El Niño ja globaalset soojenemist soodustava inimtegevuse koosmõjul on planeet Maa äsja pidanud taluma kõige kuumemat suve temperatuuride üleskirjutamise ajaloos, teatas äsja USA riiklik ookeani- ja atmosfääriamet NOAA.

Tänavune äärmuslikult palav jaanikuu on järjekorras neljateistkümnes rekordiliselt kuum kuu maailma seni pikima kuumaperioodi vältel.

„Suuremal osal maakera pinnast on valitsenud keskmisest soojemad või palju soojemad tingimused, mille tulemuseks on kõrgeimad juunikuised temperatuurid alates 1880. aastast, mil õhusoojuskraade maailma mastaabis talletama hakati,“ nendib NOAA värskes aruandes.

Teisalt aga märkis sama agentuur, et kuumarekordite jada võib peagi katkeda — vähemalt ajutiselt —, kui El Niño viimaks La Niñaga asendub ja Vaikse ookeani troopilised vood veidi jahtuvad.

Ehkki El Niño süüks on aetud ka atmosfääri süsinikdioksiidi-üleküllust, pole see ainus kõrgeid temperatuure põhjustav tegur.

„Kuigi tänavutalvine El Niño Vaikse ookeani troopikapiirkonnas soodustas oktoobrikuust alates globaalset temperatuuritõusu, on rekordiliste näitude taga üldisem tendents,“ rõhutas NASA Goddardi nimelise kosmoseuuringute instituudi juhataja Gavin Schmidt.

NASA enda läbi viidud uuring näitas hiljuti, et merejää ulatus Põhja-Jäämeres on jõudnud madalamaisse punkti pärast 1970ndaid ja 1980ndaid aastaid.

Ehkki piirkonna piirkonna põlislooduse jaoks kujutab selline areng selget ohtu, usuvad NASA uurijad, et merejää-piiri muutumine võib mõjutada isegi seda, kuidas liigub kogu meie planeet.