Maa üleulatuse päev ehk ületarbimise päev on see päev aastast, milleks saabumisel on inimkond ära kasutanud kõik "selleks aastaks" ette nähtud ressursid. Numbrisse panduna tähendab see, et inimkond vajaks praeguste tarbimisharjumuste rahuldamiseks 1,75 planeeti.

ületarbimise päev

Teisisõnu, täna on see päev, mil inimesed on veekogudest välja püüdnud näiteks jätkusuutliku koguse kala ja raiunud maha jätkusuutliku koguse metsasid. Aga ära on tarbitud ka selle aasta norm naftat, põlevkivi, vett...

Tänasest päevast kuni aasta lõpuni kulutab inimkond rohkem, kui koduplaneet suudab toota. Iga järgneva päevaga kasvatame me ökoloogiliste ressursside defitsiiti ning kogume varudesse saastet, peamiselt süsihappegaasi.

Kurb päev on aasta-aastalt nihkunud varasemaks ning peamine põhjus selle trendi taga on üha kasvav süsihappegaasi emissioon. Sel aastal "tähistab" Maa tervikuna kõige varasemat üleulatuse päeva ajaloos. Möödunud aastal oli maailma ökoloogilise võla päev 1. augustil.

Eesti on kahjuks ökoloogilise võla päeva varasemaks toomisel musta lamba rollis.

Möödunud aastal oli Eesti ületarbimise päev 30. märtsil, tänavu kogunesid kliimaaktivistid uut kulutamisaastat tähistama 29. märtsil Riigikogu ette.

Seega kui kogu maailma populatsioon tarbiks ressursse samal määral nagu Eesti, oleks vaja tervelt 4.1 planeeti, et sellist tarbimist võimaldada.

See number tundub metsaga kaetud väikse riigi jaoks uskumatult kõrgena. Paraku nullivad kõrge liha- ja piimatarbimine kui ka Ida-Eesti põlevkivitööstus keskkonnasõbralikud saavutused.

Eesti "troonib" nimekirja esimeste seas, jäädes väga napilt alla Austraalia rahvastikule, kes vajaksid oma tarbimisharjumuste jaoks kah 4.1 planeeti.