Teadlased on Myanmarist pärit 99 miljoni aasta vanuseid merevaigu tükke uurides avastanud, et juba siis oli olemas mitut liiki puuke, kes toitusid toonaste Maa elanike dinosauruste verest. Ühe puugi küljest leiti lausa kriidiajastul elanud sulelise dinosauruse sulg, vahendab Reuters.

Uuele seni avastamata liigile andsid teadlased nime vereimejast vampiiri vürst Dracula järgi: Deinocroton draculi, mis otsetõlkes tähendab "kohutav Dracula puuk". See konkreetne merevaigust leitud puuk oli end verest nii täis söönud, et oli kaheksa korda suuremaks paisunud.

Stsenaarium merevaigust leitud putukatest võib tundub tuttav neile, kes on raamatu- ja filmisarja Jurassic Park fännid. Neis avastati samamoodi merevaigu seest sääsed, kes olid dinosauruste verd imenud ja kellest eraldati sauruste DNA-d, mida kasutades ka iidsed loomad ellu äratati.

Kuid midagi sellist nüüd päriselt avastatud puukidega siiski teha ei saa. "Tänapäeva tehnoloogia ei võimalda merevaigust pärinevatelt organismidelt DNA-d, vähemalt piisavalt hästi säilinud DNA-d eraldada. DNA ei säili merevaigu sees miljoneid aastaid," selgitas üks uuringu eestvedajatest Oxfordi ülikooli loodusajaloo muuseumi paleontoloog Ricardo Pérez de la Fuente.

Merevaik on aga olnud teadlaste jaoks oluline aken minevikku piilumiseks, sest selles säilivad heas seisus mitmed väiksed loomad ja taimed, mida on siis võimalik tänapäeval uurida.

Antud juhul andis merevaik esmakordse tõendi sellest, et dinosaurustel ja puukidel oli parasiidi - peremehe suhe. Leitud sulg ei andnud teadlastele küll piisavalt infot, et määrata, millise dinosaurusega täpselt tegemist oli, kuid usutakse, et see võis olla primitiivne lind, sauruste evolutsiooniline edasiareng.