Kivistised, mis kaevati välja Sahara servast piirkonnast, kus võeti ulmefilmisarja Tähesõjad (ingl Star Wars) jaoks üles planeedil Tatooine toimunud sündmused ja mille nimi oli ka inspiratsiooniks fiktiivsele planeedile nime valimisel, annavad mõista, et elukas ladinakeelse nimetusega Machimosaurus rex oli suurim seni leitud mere-eluline krokodill ja kujutab endast uut teleosauruslase-liiki.

Teleosauruslased (ld Teleosauridae) oli krokodilliliste seltsi ehk krokodillide ja nende eellastega samasse seltsi kuuluvate, nüüdseks välja surnud sauruste sugukond.

Kaks päeva enne 2014. aasta detsembris toimunud rahvusvahelise paleontoloogia-ekspeditsiooni lõppu sattusid uurijad peale eraldiseisvate purustatud luude kuhjale. Põhjalikumal kaevamisel tuli aga välja midagi märksa mastaapsemat.

M. rex leiti lebamas kõhuli, pea kallutatud keha parema külje poole. Luustiku juurde kuulub suures osas säilinud kolju koos kolme hambaga selle küljes ja veel seitsme, koonu ümber laiali pudenenud hambaga. Säilinud olid ka pea lähedale jääv osa looma seljast ja eluka rindkere. Säilmete ümber leidus hulgaliselt kalade ja selgrootute (nt kõhtjalgsete ja merekarpide) kivistisi ning muid jälgi soolvee-keskkonnast. M. rexi väljakaevamise käigus leiti ka ühe suure ürgkilpkonna jäänused, mille paigutus annab aga mõista, et need ladestusid sinna hiljem.

Uurimuse autorid usuvad, et M. rex oli saaki varitsev kiskja (ingl ambush predator), keda iseloomustasid röövloomale omased hambad ja väga tugevad lõuad, mis suutnuks hammustada läbi kilpkonna kilbist.

Geoloogilised andmed, mida töörühm pärast 2009. aastat piirkonnast kogunud on, näitavad, et M. rex elas kriidiajastu algupoolel. See tähendab, et tegemist on kõige uuema teleosauruslaste esindajaga. Varem arvati, et teleosauruslased surid välja peaaegu 150 miljonit aastat tagasi lõppenud Juura ajastu lõpul. Oletuste kohaselt kadusid teleosauruslased sama globaalse massilise väljasuremise käigus, mis leidis aset Juura ajastu vahetumisel kriidiajastuks.

Uurimuse autorite hinnangul on M. rexi avastamine tõendiks massilise väljasuremise hüpoteesi vastu, andes mõista, et tegelikult leidis aset jada lokaalseid väljasuremisi.