Ametnikud ütlevad, et tugevad tormi-iilid ja kuni pesapalli suurused raheterad tapsid või sandistasid surma ootama umbes 11 - 13 tuhat pelikani, kormorani ja muud liiki veelindu, kui torm üle Montana järvel asuva lindude pesitsuspaiga tuiskas.

Montana kalade, metsloomade ja parkidega tegeleva asutuse ametnike sõnul tappis rahetorm 20-30 protsenti veelindudest Suure järve metsiku looduse kaitsealal (Ingl kl Big Lake Wildlife Management) Molti nimelisest asulast läänes. Lindude peamine surmapõhjus on murtud tiivad, purunenud koljud ja sisemised vigastused, mis on tekkinud tugevatest löökidest tömbi esemega.

Kaldale uhutud lindude surnukehad

Lisaks hukkunud lindudele on vigastatud umbes 5 % partidest ja 30-40 % pelikanidest ja kormoranidest, kes tormis ellu jäid.

Selleaastane märg kevad meelitas piirkonda tavalisest rohkem veelinde ja positiivne on see, et järvel on näha veel ka elusaid ja terveid veelinde - elu läheb edasi.

See, et tugevad rahetormid linde tapavad, ei ole esmakordne. Sama rahetorm põhjustas palju tuska ka inimestele, pekstes maha põllukultuure, lõhkudes aknaid ja katuseid.

On ka elusaid linde, kes pikemas plaanis ilmselt ellu ei jää. Suurim mure on aga kaldale uhutud surnukehadest tekkiv haiguste levimise risk ja ametnikud tegelevadki nüüd olukorra jälgimisega ja lahenduste otsimisega.