Päevas poolteist pakki sigarette suitsetava inimese kopsudesse jõuab radioaktiivset ainet piisavalt, et selle lagunemisel vallanduv radioaktiivne kiirgus oleks võrreldav aastas 300 päeval oma rindkerest röntgenpildi tegemisega, kirjutab ERR teadus.

Kuue aasta eest vene pagulase Aleksandr Litvinenko surma tinginud poloonium-210 lagunemisel vabaneb alfakiirgus. Kuigi alfaosakesed on suhteliselt energeetilised, pole heeliumituumade läbistusvõime kuigi suur. Nii saavad kahjustada vaid suitsuga kokkupuutuvad kopsud ja hingamisteed.

Tänaseni on jäänud ebaselgeks, kas sissehingatav poloonium tõstab märkimisväärselt ka kopsuvähki haigestumise riski – tubakasuitsus leidub ohtralt ka teisi vähkitekitavaid aineid, mis muudab polooniumist lähtuva täpse riski määramise keerukaks.

Poloonium jõuab tubakataimedesse tavaliselt apatiidist toodetud fosforväetiste vahendusel – mineraal sisaldab raadiumit, mille lagunemisahelast leiab ka polooniumi.

Elemendi kuhjumist soodustab ka tubakataime lehtede ehitus. Väikeste karvakestega kaetud pinnad toimivad filtritena, mis püüavad õhust lisaks polooniumile ka mitmeid teisi keemilisi elemente ja ühendeid.