Soome loodusvarade keskuse (Luke) ning Soome ja Tšehhi ülikoolide eksperimentaalne uuring koos tulemustega on esimene omalaadne maailmas. See avaldati teadusväljaandes Science Advances, vahendab Turun Sanomat.

Liiga kõrge hügieenitase ja eraldatus loodusest muudavad inimese organismi mikroobide poolest vaesemaks. See omakorda soodustab immuunsüsteemi häireid, nagu näiteks allergiaid, diabeeti ja tsöliaakiat.

Paljudes uuringutes on see ilmnenud maapiirkondade laste väiksema riski näol neisse haigustesse haigestuda.

Nüüd toodi aga Soome-Tšehhi uuringu raames lasteaedade asfalteeritud, plaatidega sillutatud ja kruusaga kaetud hoovidesse elusat metsapinnast ehk huumust ning siirdemuru. Lisaks sellele võisid lapsed külvata istutuskastidesse taimi ja nende eest hoolitseda.

Kokkupuude loodusega mitmekesistas laste naha mikroobistikku kiiresti ja muutused ilmnesid ka nende verenäitajates. Näiteks allergiate ja immuunsushäiretega seotud haiguste tekkega seostatud interleukiin-17A sisaldus langes.

„See toetab oletust, mille järgi hoiab loodusega kokkupuude ära immuunsüsteemi häireid nagu autoimmuunhaigusi ja allergiaid,” ütles uurimistööd juhtinud Aki Sinkkonen Lukest.

Lühikese ajaga toimus ka muid muutusi.

„Täheldasime ka, et rohelise hoovi saanud laste soolestiku mikroobistik muutus päevast päeva sarnasemaks igapäevaselt metsas käivate laste soolestiku mikroobistikuga,” ütles Marja Roslund Helsingi ülikoolist.

Uurijad juhivad tähelepanu sellele, et looduses puutub inimene kokku erinevate mikroobidega. See aktiveerib mitmeid organismi kaitsesüsteemi osi.

„Uuringu tulemused on julgustavad, kui otsime uusi võimalusi immuunhaiguste ennetamiseks,” ütles Tampere ülikooli viroloogiaprofessor Heikki Hyöty.

Lisaks lasteaiahoovidele tasub lastele kokkupuudet loodusega võimaldada ka mujal, kinnitavad uurijad.

„Kõige parem on, kui oma hoov võimaldab porilombimänge ja orgaanilise mulla kaevamist. Lapse võib viia loodusesse kas või viis korda nädalas, juba sellel on mikroobistikule mõju,” ütles Sinkkonen.