Ravimi nimeks on Zmapp ja seda polnud kunagi varem inimese peal testitud. Seerumit on valmistanud USA-s San Diegos tegutsev farmatseutikafirma Mapp Biopharmaceutical Inc. ja kuna jutt on vaid eksperimentaalsest katsetamisest, ei ole ka mingit alust veel väita, et ebolale oleks ravi leitud.

Pigem on olukord niivõrd meeleheitlik, et isegi tunnustatud arstid olid sunnitud leppima testimata ravimi proovimisega. Teadaolevalt on seda seerumit üldse inimeste jaoks valmistatud vaid kolm doosi, ning võib vaid aimata, mis sellise ravimi omahind võiks olla. Varem oli seerumit testitud vaid loomadel ja tulemused olid julgustavad.

Dr Kent Brantly, kes Libeerias oma patsientidelt haiguse külge sai, oli esimene kes seda seerumit testis. Nii tema, kui ka tema kaastöötaja Nancy Writebol, kes sama seerumit tarbis, on tänaseks toodud juba koju, Atlantas asuva Emory ülikooli haigla eriisolatsiooniga osakonda, ja hetkel paistab isegi, et patsientide olukord on veidi paranenud. Writebol olevat juba võimeline jälle sööma, nagu teatab tema perekond.

Samal ajal on aga USA-s juba lahti minemas tõeline ebolapaanika, juba kahes haiglas on patsient igaks juhuks teistest isoleeritud, sest mõned sümptomid sarnanesid ebolale. Ebola on kuni 90 protsendil juhtudest surmav, aga vähemalt seni pole ükski oletatav kohalik juhtum Ameerikas kinnitust leidnud. Aga Lääne-Aafrikas on ta juba kontrolli alt väljumas, on vaid aja küsimus, mil mõni haigusekandja ka mujal jala maha paneb.

Tänavuse ebolaepideemia tulemusel on Lääne-Aafrikas surnud juba vähemalt 887 inimest. Brantly, kes oli vabatahtlikuna aitamas Aafrika arstidel ebolaga võidelda, oli Libeerias misjoniühingu Samaritan's Purse lähetatuna, tema perekond on teadaolevalt samuti praegu tugeva jälgimise all.

Brantly ja Writebol on ka esimesed ebolahaiged, keda üldse Ameerika pinnal ravitud, aga haigla, kuhu nad viidi, on ilmselgelt ka maailma kõige paremini varustatud koht selliste haigete kohtlemiseks.

Seerum on teadaolevalt valmistatud Nicotiana (ehk siis tubaka) perekonda kuuluvates põõsastes leiduvatest antikehadest, mis ründavad ebolaviirust ja muudavad selle leviku oluliselt raskemaks. Kahel korral on seerumit katsetatud USA armee nakkushaiguste meditsiinilise uurimise instituudis Frederickis Marylandis ebolasse nakatatud reesusmakaakide peal, esimesel korral jäi ellu kaks neljast, teisel korral neli kuuest ahvist.

USA toidu- ja ravimiamet ei ole seerumile veel kasutusluba andnud. Seerumi kasutamine oli üldse võimalik vaid tänu sellele, et Libeeriasse USA seadused ei laiene.