Paljude ühendite hulgas, millest šokolaad koosneb, leidub alkaloid nimega teobromoon. Inimese jaoks on toidus leiduvates kogustes suukaudselt manustatud teobromiin ohutu ning selle tarvitamisega seonduvad isegi kasulikud tervisemõjud.

Teobromiin on inimeste jaoks kerge stimulant, mis laiendab veresooni ja millel on ka diureetiline (pissihäda tekitav) toime nagu tema alkaloidiperekonda kuuluval lähisugulasel kofeiinil.

Nii muiste kui nüüdisajal on teobromiini kasutatud südamehaiguste ja astma ravis.

Ehkki suurte šokolaadi- või kakaokoguste sage krooniline tarvitamine võib inimeselgi mürgistusnähte põhjustada, pole võimalik isegi kõige kangema tumedas šokolaadi ühes tahvlis leiduva teobromiinikogusega inimesel teobromiinimürgistust esile kutsuda.

Kahjuks ei saa seda öelda koerte kohta, kuna nende ainevahetussüsteem töötleb teobromiini märksa aeglasemalt kui inimestel.

Väiksemat kasvu koerale eluohtliku teobromiinimürgistuse põhjustamiseks piisab 30 grammist piimašokolaadist; suurt kasvu koera jaoks võib saatuslik kogus alata umbes 400 grammist.

Tumedas šokolaadis on kuni kümme korda rohkem teobromiini kui piimašokolaadis ning seega kutsub see koertel juba palju väiksemates kogustes esile ägeda teobromiini-toksikoosi.

Huvitav on, et koerad pole ainsad imetajad, kelle ainevahetusprotsessid teobromiini nii aeglaselt töötlevad, et see aine juba väikestes annustes surmavaks osutub.

Tavalise kodukassi jaoks on šokolaadisöömine potentsiaalselt sama surmav kui koerte jaoks, kuid kuna enamikul kaslastest puuduvad retseptorid magusa maitse tajumiseks, ei paku šokolaadiga maiustamine neile reeglina absoluutselt mingit huvi (kuna nad tunnevad ainult mõrude alkaloidide maitset, mitte magusat nagu meie ja koerad).