Nimelt annab hiljuti ilmunud uurimus mõista, et plastmassist kandikud, millesse lennureisijad peavad turvakontrollis röntgen-läbivaatuseks laduma oma telefoni, jalanõud ja rahakoti jm, kubisevad tervisele potentsiaalselt ohtlikest haigustekitajatest.

Soome ja Ühendkuningriigi teadlased võtsid proove Helsinki lennujaamast ja leidsid, et pooled proovidest sisaldasid kas rinoviiruseid või adenoviiruseid — kaht levinuimat viirusekategooriat, millesse nakatumisega võivad kaasneda külmetushaiguste sümptomid.

Samuti koguti proove mitmesugustelt muudelt pindadelt lennujaamas; 10% neistki proovidest sisaldasid viiruseid. Kõige suuremat ohtu tervisele kujutavad uurijate sõnul endast siiski just turvakontrolli-kandikud.

Uurijad pakuvad välja, et nakatumisriski vähendamiseks tuleks turvakontrolli-järjekorras pakkuda reisijatele käte desinfitseerimise vahendit.

„Meile teadaolevalt ei desinfitseerita turvakontrolli-kandikuid regulaarselt,“ kirjutasid uurijad ajakirjas BioMed Central Infectious Diseases ilmunud uuringu kokkuvõttes. „Ehkki see ei kõrvaldaks reisijate kätelt kõiki viiruseid (nt alkoholipõhised desinfitseerimisgeelid on rinoviiruse leviku takistamisel osutunud tavalisest kätepesust ebatõhusamateks), tõrjub taoline lähenemine siiski tõhusalt paljusid viiruseid, sh gripiviiruseid.“

Ehkki avastus võib tunduda murettekitav, tuleb rõhutada, et antud uuringusse hõlmatud valim — proovid neljalt kandikult ja veel tosinalt pinnalt mujal lennujaamas — oli väike.

Samuti tasub meeles pidada, et proove koguti aastatel 2015–2016 Soomes hooajalise gripi leviku kõrgperioodil. Pole sugugi välistatud, et teistes lennujaamades, kus kehtivad teistsugused puhtuseeskirjad, oleksid sarnase uuringu tulemused olulisel määral teistsugused.

Nakatumisriski vähendamiseks oma käte desinfitseerimise vahendi kaasaskandmine ei pruugi siiski olla halb mõte.

On üldteada, et ka lennukite istmete seljatugedes paiknevad lahtikäivad lauakesed on uskumatult räpased (hoolimata sellest, et reisijad peavad nende pealt sööma), mistõttu on hea mõte pakkida desinfitseeriva ainega immutatud salvrätikuid kaasa ka pardale võetavasse pagasisse.