ScienceAlert kirjutab, et eelmisel nädalal algas Hiinas kompartei kongress, mille raames teatati muuhulgas plaanist kahandada tervisele kahjulike eriti peente osakeste (PM2,5) kontsentratsiooni õhus 47 mikrogrammilt kuupmeetri kohta (µg/m3) aastaks 2035 35 µg/m3 peale.

Pelgad numbrid ei pruugi aga sellest, kui saastatud õhk Hiinas on, selget pilti ette anda. Võrdluseks: tallinn.ee andmeil oli aastal 2014 Tallinnas ülipeente osakeste sisalduse aasta keskmise näitaja 8,4 µg/m3. Õhuseire kodulehe jooksva info järgi on tänase klaari ja karge sügisilmaga näiteks Lahemaal ülipeente osakeste sisaldus õhus 3 µg/m3 ja Vilsandil 1,5 µg/m3.

Hommikune tipptund Pekingis.
Shanghai vaade iseäranis kõrge õhusaastega päeval.

"Eesmärgini jõudmine saab olema väga keeruline ja me peame rohkem pingutama, et seda saavutada," ütles täna keskkonnakaitseminister Li Ganjie.

Normiületajad pannakse trellide taha

Hiina sudusse mattunud linnade piltidega on kõik tuttavad. Saaste vastu hakati tõsisemalt sõdima juba aastal 2013, kui riik teatas kümnest meetmest, mille abiga loodeti õhk puhtaks saada. Nende hulgas oli ka tööstuslike emissioonide kahandamine kolmandiku võrra selle aasta lõpuks. Et eesmärkideni jõuda, on Hiinas viimase kahe aasta jooksul hakatud agaramalt tehaseid ja elektrijaamu kontrollima. Nagu varustuskonsultant Gary Huang 80/20 Sourcingult NPRile teatas, käiakse üllatuskontrollidel, mille tulemusena määratakse trahve, esitatakse karmimatel puhkudel kriminaalsüüdistusi ja pannakse inimesi vangigi.

Spekuleeritakse, et uute meetmete ja tehaste sulgemise tulemusena võib pidurduda Hiina tugev majanduskasv, ehkki valitsus väidab vastupidist.

Tähed ja linnulaul

"Keskkonnakahjusid kandnud piirkondade juhid ja kaader võetakse vastutusele," ütles partei rahandus- ja majandusjuhtgrupi asedirektor Yang Weimin New York Timesile. "Meie inimesed saavad jälle öösiti tähti näha ja päeval linnulaulu kuulda."

Varem on tehaseid talviti vaid mõneks nädalaks suletud, kuid et nüüd on tähtaeg ehk 2017. aasta lõpp lähedale jõudmas, suletakse saastavaid tehaseid eriti kiire hooga.

Vaid üks julge mees käib ilma maskita.