Heelium on ka väheseid elemente, mis suudab Maa raskusjõust hoolimata kosmosesse lekkida, seega tema hoidmine pole just lihtne tegevus. Toodetakse heeliumi aga peamiselt maagaasi töötlemisel, kuna heelium moodustab seitse protsenti maagaasi koostisest.

Kuid näiteks 2008. aastal toodeti tervel planeedil vaid 169 miljonit kuupmeetrit heeliumi, millest 78 protsenti USA-s, 10 protsenti Alžeerias, ülejäänu peamiselt Venemaal, Poolas, Kataris. Ja just USA heeliumivarud on oluliselt vähenenud.

Rahvusliku heeliumireservi rajasid Ühendriigid juba 1920. aastatel, kui heeliumi kasutati dirižaablite õhku tõstmiseks. Amarillos, Texases hoitakse 35 protsenti kogu maailma heeliumist, tänapäeval on ta aga populaarne aine õhupallide täitmiseks. Teadlased prognoosivad juba, et sellise tempoga õhupalle täites ammendame me oma planeedi heeliumivarud peagi.

Heeliumi keemistemperatuur on madalamaid võimalikke, miinus 269 kraadi Celsiuse järgi, ehk vaid veidi kõrgemal absoluutsest nullist, mis teeb temast olulise jahutaja näiteks ülijuhtivate magnetite või MRI-seadmete töös hoidmiseks.

Lisaks on viimase kümne aastaga heeliumi hind maailmaturul kahekordistunud, ja üha enam teadlasi nõuab, et heeliumivarude säästmiseks oleks vaja teha lõpp õhupallide täitmisele heeliumiga.