Uus biolagundav prügikast ehk biokast muudab kodused biojäätmed huumuseks ja teeb esmakordselt jäätmete sorteerimisest põneva protsessi. Biokast toimib tänu biolagundavatele mikroobidele, mida leidub tavalises kompostihunnikus. Kasti sisseehitatud soojuskehade abil luuakse tingimused, mis kiirendavad lagundamisprotsessi mitmekordselt. Sama tehnoloogia abil eemaldatakse ka ebameeldiv hais, mis tavaliselt biojäätmetega kaasneb.

„Inimesed ei sorteeri prügi, sest see on tüütu ja ebameeldiv tegevus. Biokast teeb sellest põneva protsessi. Selle kasutaja saab jälgida, kuidas tema biojäätmed saavad taas kiiresti osaks loodusest,” ütles Festera tegevjuht Joonatan Oras pressiteates.

Biokasti kasutamine aitab tunduvalt vähendada selle kasutaja ökoloogilist jalajälge. Aasta aega biokasti kasutades on võimalik keskkonda säästa võrdväärselt kuuks ajaks autosõidust loobumisega. Samuti saab jäätmetest toodetud huumust kasutada kodutaimede väetamiseks. Kasutaja saab jäätmeid biokasti lisada jooksvalt ning kompostimisprotsess on 10 korda kiirem kui välitingimustes.

Festera alustas 2016. aastal õpilasfirmana ning esimesed prototüübid jõudsid kolmekümne testkliendini. Koostöös Eesti Maaülikooli teadlaste ja esimeste klientidega ongi tänaseks jõutud uue efektiivse mudelini. Biokasti ootenimekirjas on huvilisi kümnest riigist, sealhulgas Ameerika Ühendriikidest, Brasiiliast, Norrast ja Saksamaalt.

Vaata lisa Festera kodulehelt.