Eesti Gaas on alustanud koos Paikre OÜ-ga ligi pool aastat kestnud projekti ettevalmistuse jätkuna oma esimese päikeseenergiajaama ehitust. Kokku on plaanis aasta lõpuks Pärnu külje all töövalmis saada neli päikesejaama.

Eesti Gaasi juhatuse liikme Margus Kaasiku sõnul annavad jaamad ettevõttele võimaluse pakkuda sajaprotsendilist roheelektrit. “Oleme selge suuna võtnud puhta keskkonnahoidliku energia pakkumisele, päikeseenergia täiendab maagaasi ja rohegaasi kõrval loogiliselt ja oluliselt meie energiaportfelli,” märkis Margus Kaasik lisades, et Pärnu päikesejaamad on Eesti Gaasile vundamendiks, millele rajada taastuvenergia pakkumine oma klientidele.

Paikre OÜ juhatuse liige Kristo Rossman lausus, et projekti tugevuseks on kahe, täna juba roheenergiat pakkuva ettevõtte koostöö, kes jagavad ühist visiooni puhta energia tootmislahenduste edasiste arenduste vajalikkuse osas. “Eesti Gaasil on puhas maagaas, millele on lisandunud rohegaas ning Paikre tegeleb jäätmete taaskasutamisega ja biogaasi tootmisega. Seega päikeseenergia on mõlema ettevõtte loomulik suund ning usun, et suudame olemasoleva kompetentsi ka maksimaalselt ära kasutada,” ütles Kristo Rossman.

Pärnusse on kavandatud kokku neli 990 kilovatist päikesejaama, millesse paigaldatakse kokku 13 000 päikesepaneeli.

Jaamad rajatakse endisele Rääma prügimäe 16 hektari suurusele alale. “Projektile lisab olulist keskkonnahoidlikku mõõdet suletud prügila alale uue rakenduse leidmine ja seni kasutult seisnud piirkonna roheelektri tootmisega väärindamine,” kommenteeris Margus Kaasik. Kokku investeerib Eesti Gaas päikeseenergiajaamade ehitusse üle 3 miljoni euro.

Päikesejaamu ehitab Solar4You ning nende tellija on Pärnu Päikesepargid, mille omanikeks on Eesti Gaas AS ja Paikre OÜ.