Euroopa kosmoseagentuuri ESA kava, mille raames uuritakse satelliitide kasutusvõimalusi teenuste toomisel arengumaadesse, kus maavõrke pole võimalik rajada või kus need lihtsalt puuduvad, sai aluseks 2011. aastal käivitatud ESA pilootprojektile SatFinAfrica.

Pilootprojekt kujunes nii edukaks, et mullu aasta algupoolel asutati Belgias ettevõte nimega SatADSL eesmärgiga pakkuda Aafrikas satelliitside-põhiseid finantsteenuseid. Eri külakestes tegutsevad väikekontorid on ühendatud satelliitvõrgutsi, mis teeb raha ülekandmise ja väljavõtmise kohalikele elanikele lihtsaks.

Satelliitsideteenust müüakse kohalike Aafrika levifirmade kaudu, kes müüvad seda SatADSL-i eest edasi mikrofinantseerimiskontoritele. Hetkel teenindab SatADSL rohkem kui sadat kontorit ning nende arv on kasvuteel. Igal harukontoril on oma satelliiditerminal.

Äsja andis üks juhtiv Belgia erainvestor kasvutendentsi toetamiseks SatADSL-ile miljard eurot, eesmärgiga ühendada satelliitside vahendusel tuhandeid selliseid kontoreid Sahaarast lõuna poole jäävatel Aafrika aladel.

SatADSL pakub lisaks teenust, mis võimaldab sularahaautomaatidest iga kell raha välja võtta ka kõige kaugemates, muidu ülejäänud maailmast ära lõigatud piirkondades.

Masinad töötavad samamoodi nagu Euroopas, ainult et Aafrika satelliiditerminalid paiknevad hoonete katustel. Sularahaautomaadist raha väljavõtmine toimub ikka samamoodi. Lisaks pakub satelliitside sama kõrgel tasemel turvalisust kui maavõrgud.

Projekti SatFinAfrica juures rakendatakse satelliiditehnoloogiat, mille on koostöös ESA telekommunikatsioonisüsteemide arendamise uurimisprogrammiga ARTES välja töötanud Belgia ettevõte Newtec. Võrgu SES Broadband põhist satelliitside-lairibaühendust pakub Luxembourgis tegutsev ettevõte SES Astra.