Tais on aastaid võideldud ühekordsete kilekottide kasutamisega ning seetõttu hakkas sellest aastast riigis suuremates poodides kehtima selliste kottide kasutamise keeld. Tai keskkonnaminister Varawut Silpa-Archa ütles, et samm on loogiline jätk riigi üha keskkonnasõbralikumaks muutmisel.

"Tai oli prügi vette viskavate riikide nimekirjas kuuendal kohal, viimase viie kuuga oleme aga langenud selles nimekirjas kümnendale kohale," tutvustas Varawut eile ajakirjanikele riigi edusamme. Nimelt alustati eelmisel aastal kampaaniaga, mille eesmärgiks oli inimeste tähelepanu juhtida sellele, et ühekordsed kilekotid mõjuvad keskkonnale hävitavalt.

Nagu minister viitas, oli kampaania edukas. Riigis kasutati 5,8 tonni vähem ühekordseid kilekotte, kuid Varawuti sõnul on probleem veel õhus, eriti maapiirkondades, kus praegu kottide kasutamine veel väga tavaline on. "Nende inimeste mõtteviisi ja käitumise muutmine on kindlasti väljakutse," tunnistas ta.

Prantslased võitlevad samuti plastiga

Lisaks Taile kehtestati esimesest jaanuarist Prantsusmaal keelud ühekordsetele plasttaldrikutele, topsidele ja vatipatjadele. Tegemist on esimese sammuga pikemas jadas - järgmisest aastast on plaanis keelustada veel plastist söögiriistad ja kõrred, plastümbristest puuviljadel, mis kaaluvad alla 1,5 kilogrammi ning samuti hakatakse trahvima ülemääraste plastpakendite kasutamise eest.

Lisaks on Prantsusmaal plaanis lähiaastatel kehtestada nõue, mille kohaselt peaks poed ja söögikohad kliendi soovi korral kasutama nende kaasa toodud nõusid või mahuteid. Samuti tahetakse ühekordsete pudelite hulka vähendada, muutes igas avalikus kohas kohustuslikuks veekraani olemasolu.

Prantslastel on kavas 2025. aastaks jõuda sajaprotsendilise plastijäätmete täiskäitlemiseni, 2040. aastaks soovitakse aga lahti saada kõigist kasutatavatest ühekordsetest plastidest.