Äikesesurm pole Eestiski väga tavatu nähtus, õnneks saame rohkem kokku lugeda siiski võrgurikkeid ja kahjustatud kodumasinaid: sõltuvalt aastast on kuni kuuendik Elektrilevi riketest põhjustatud piksest. Katkiläinud koduelektroonikast kehvem on, kui äikesetormis purunevad elektriliinid: maas lebavad kaablid seavad ohtu inimese ja loomade elu.

KUUS NIPPI KODUS ÄIKESEKAHJUDE ENNETAMISEKS

  • ! Esimene reegel on lihtne: kasuta tervet talupojamõistust, vaata ilmakaarti ja kuula ilmateadet ning ära jäta tähelepanuta äikesehoiatust.

Kõige suurem on äikesekahjustuste oht aedlinnades, kus elektri- ja sidekaablid paiknevad postide otsas tänava kohal, kõige väiksem on oht piirkondades, kus elektrivarustuse tagamiseks kasutatakse maakaableid.

  • ! Kõige lihtsam ja odavam viis koduseid elektriseadmeid äikese eest kaitsta on eemaldada need vooluvõrgust!

Äikese tekitatud ülepingest kahjustatud seadmetele ei kehti tootja garantii, samuti ei hüvita kahjusid võrguettevõte.

  • ! Kui kuuled lähenevast äikesest või lähed suvel pikemaks ajaks kodust eemale, tõmba mittevajalike elektriseadmete pistikud vooluvõrgust välja. Julgemad lülitavad välja maja peakaitsme.
  • ! Kodus, kus on palju liigpinge osas tundlikku ja kallist elektroonikat – arvutid, telerid, digiboks jms. – on mõistlik mõelda kaitsemeetmete peale. Elektroonilised kontrollerid ja automaatika on levinud ka kütteseadmetesse, pliitidesse ja ahjudesse. Seega on asjakohane liigpinge vältimiseks oma vidinaid kaitsta. Abi ja nõu saab juba kauplusest asja ostes.

Üksikute elektriseadmete kaitseks liigpinge vastu on vaja spetsiaalseid kaitseseadmeid. Kodus kasutatavate elektriseadmete kaitseks on mõeldud liigpingepiirikud, mis juhivad tekkinud liigse pinge maandussüsteemi.

Kaitseseadmeid saab osta elektroonika- ja ehituskauplustest. Tasub teada, et liigpingepiirikute toimimise eelduseks on korralikult väljaehitatud hoone maandussüsteem.

  • ! Hoone üldise kaitse huvides võiksid hooned olla varustatud piksekaitsesüsteemiga, mis kaitseb maja otsese pikselöögi tabamuse eest. Piksekaitsesüsteemi väljaehitamine eeldab litsentseeritud paigaldajat ning projekt tuleb koostada Päästeametiga.
  • ! Võta plaani elektri kohale toomine maakaabliga. Eriti maakodudes väärib läbi mõtlemist, mismoodi elekter majja jõuab: teada on, et õhuliinid on äikesele oluliselt haavatavamad.