Kui esialgsed loomkatsed vihjasid, et noorte veri leevendab tõesti vanematel liigikaaslastel vananemise sümptomeid, näitab värske töö, et noortele laastavalt mõjuv protseduur parandab vanemate olukorda imevähe.

''Eriti meedias on viimase kümnekonna aasta jooksul levinud meie esimeste katsete järel noorloomade vere kasuliku mõju kohta päris liialdatud jutte ja alusetuid spekulatsioone. Meil endal oli toona võimaliku kasuliku mõju taga oleva mehhanismi leidmisega tõsiseid raskusi,'' meenutas Michael Conboy, Califonia Berkley ülikooli bioinsener ja uue uurimuse kaasautor ERR Novaatorile antud intervjuus. Mees ei arva, et ka praeguseks on suutnud keegi veenvalt tõestada, et noorte veri või mõned selles leiduvad ühendid aitavad vananemist peletada.

Hakatuseks tuleks heita pilk toona Irina ja Michael Conboy ning nende kolleegide 2005. aastal tehtud katsetele. ''Need põhinesid suuresti heterokroonilisel parabioosil. Sisuliselt põimisime noorte ja vanade hiirte veresooned nädalateks kokku nagu siiami kaksikutel. Neil oli ühine vereringe, nad jagasid elundeid ja immuunsüsteemi. Nii on väga raske öelda, mis siis lõppude lõpuks vanemate hiirte kudesid noorendas,'' rõhutas bioinsener.
Loe edasi siit