Sel nädalal ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringu tulemuste kohaselt seikles Boaty McBoatFace oma esimesel teadusmissioonil juba 2017. aasta aprillis.

Sel missioonil aitas allveelaev esimest korda ajaloos saada teada, kuidas tugevnevad antarktilised tuuled on seotud tõusva merevee temperatuuriga.

See poleks olnud võimalik Boaty abita - mehitamata sukeldusmasin liikus kolmepäevase missiooni käigus umbes 110 miili ehk ligi 180 km mööda mägiseid merepõhjaorge ja mõõtis vee temperatuuri, soolasust ja turbulentseid veevoolusid ookeanipõhjas.

"Boaty poolt kogutud andmed andsid meile täiesti uue vaatenurga ookeanisügavustele," ütles uuringu kaasautor Eleanor Frajka-Williams Briti Rahvuslikust Okeanograafiakeskusest.

Boaty poolt läbitud rada aitas luua ruumilise ülevaate turbulentsidest merepõhja lähedal ning kogutud informatsioon aitab aru saada sellest, millised tulevikumõjud on kliimamuutustel.

"Meie töö on tähtis samm selles suunas, et saada aru kuidas kaugetes ja eemalepeletavate tingimustega antarktilistes vetes toimuvad kliimamuutused mõjutavad ookeanide kui terviku soojenemist ja ka tuleviku mereveetaseme tõusu," ütles uuringu juhtivautor Alberto Naveira Garabato Southamptoni ülikoolist Inglismaal.

Boaty McBoatFace esimene missioon oli väga edukas