Värske leid näitab teadlaste sõnul ilmekalt, et liustike puhul ei tasu uurida vaid nende nähtavaid osasid, vaid palju sulamist võib toimuda ka liustike all ning isegi sees.

"Me oleme juba ammu kahtlustanud, et Thwaitesi liustik ei ole aluspinna külge kinnitunud," ütles California Irvine'i Ülikooli teadlane Eric Rignot. Teadlased tahtsidki uurida, kas liustiku ja aluspinna vahel on tühimik, kust vesi sisse saaks voolata ning liustikku seestpoolt sulatada. Sellise tohutu augu leidmist nad aga ei oodanud.

Allesjäänud tühimiku sisse mahuks teadlaste hinnangul 14 miljardit tonni jääd, mis on ära sulanud viimase kolme aasta jooksul. "Tänu uutele satelliitidele saame nähtust väga täpselt jälgida," ütles Rignot. Tühimik leiti tänu 2010. aastal operatsioon IceBridge'i käigus õhku toimetatud radartehnoloogial toimivale vaatlussatelliidile, kuid lisaks kasutati ka sakslaste ja itaallaste radareid.

"Tühimiku suurus mängib jää sulamisel väga olulist rolli," ütles uurimuse põhiautor, JPL-i teadlane Pietro Milillo. Tema sõnul võimaldab tühimik veel ning soojal õhul jää sisse pääseda, kiirendades selle sulamist.

Avastus sunnib teadlasi koostama uusi jää sulamise mudeleid - siiani on peamiselt arvatud, et juba tekkinud tühimike suurus enam ei muutu, värske avastus kinnitab aga vastupidist. Seega, tegemist on järjekordse teguriga, mis näitab, et tegelikult sulab Antarktika jää kiiremini, kui me praeguseni oleme arvanud.