Augustis Rios algavate olümpiamängudega seotud terviseteemad on seni keskendunud peamiselt Brasiiliast avastatud Zika viirusele. Tänu sellele on mõned sportlased hakanud lausa vaagima, kas osaleda mängudel või mitte, teised on aga lausa ekstreemseid abinõusid kasutusele võtnud. Briti kergejõustiklane Greg Rutherford näiteks külmutas enda spermat puhuks, kui ta peaks nakatuma. Zika viirus levib lisaks sääskedele ka sperma kaudu inimeselt inimesele ning kõige rängemalt mõjutab see sündimata lapsi. Kui lapseootel naine nakatub, võib juhtuda, et laps sünnib ajukahjustuste ja ebatavaliselt väikese peaga.

Nüüd on Riol Zikale lisaks kaelas ka teine mure - antibiootikumikindel bakter. Reuters vahendab, et 2014. aasta lõpus leiti superbakterit Guanabara lahe rannavetest - seal toimuvad muuhulgas tänavuste mängude purjetamisvõistlused. San Diego teadlased on lisaks aga töötanud läbi kaks uuemat, veel ametlikult avaldamata uuringut. Neist esimese põhjal väidavad nad, et mikroobe on leitud lausa viiest kuulsast Rio rannast – Copacabanalt, Ipanemalt, Botafogolt. Flamengolt ja Leblonilt.

Teine teadusuuring käsitleb Rodrigo de Freitase laguunist ja Guanabara lahte voolavast jõest leitud superbakteri geene. Arvatakse, et kuna miljonite majapidamiste reovesi voolab jõgedesse ja valinguveekollektoritesse ja seguneb seal haiglatest pärit reoveega, on need tingimused on ideaalsed ravimresistentsuse tekkeks. Ühesõnaga on ka piirkonna enda räpasus bakterile ukse valla löönud ja Rio de Janeiro pole ühe oma suure lubadusega enda veesüsteeme puhastada hakkama saanud.

Reuters kirjutab, et superbakter võib põhjustada raskesti ravitavaid põletikke seedekulglas, kuseteedes, vereringes ja kopsudes, lisaks veel meningiiti. USAst tulid alles hiljuti teated kuseteede põletiku juhtumist, mille puhul ei aidanud mitte ükski teadaolev antibiootikum. Leiti, et põletiku põhjustanud bakter sisaldas geeni nimega mcr-1, mis on resistentne kolistiini suhtes. Kolistiin on aga antibiootikumide reas see kõige viimane, mille poole pöördutakse siis, kui ükski teine ei tööta.