Ajakirja BMJ raport sattus ajale, mil Briti arstide ametiühing nõuab kõrgendatud töötasu ja soodustusi nädalavahetustel töötamise eest.

Raport analüüsis 15 miljonit haiglasse vastuvõtmist ja tuvastas vähemalt 11 000 üleliigset surmajuhtumit aastas just reede ja esmaspäeva vahelises ajas, ehk siis nädalavahetustel.

Patsientidel, kes nädalavahetustel haiglasse võetud, oli kahekordne tõenäosus surra operatsioonijärgsetesse tüsistustesse järgneva 30 päeva jooksul. Põhjuseks ilmselt see, et nädalavahetustel (enamasti siis erakorraliselt) haiglatesse vastuvõetud on tavalisest haigemad ja/või tegeldakse nende ravimisega palju pealiskaudsemalt. Igatahes nende haiglas suremise tõenäosus on tavalisest selgelt suurem.

Üleüldine suremus Briti haiglates teisipäevast neljapäevani on 1,6 protsenti, reedeti 1,75 protsenti, laupäeviti 2,64 protsenti, pühapäeviti 3,4 protsenti ja esmaspäeviti 1,7 protsenti, vahendab Daily Telegraph.

Uurimus puudutas ajaperioodi 2013-2014 ja selle viisid läbi University Hospital Birmingham NHS Foundation Trust ja University College London.