Selline veetaseme tõus võib aga viia terve Lääne-Antarktika jääkihi sulamiseni ning lõppkokkuvõttes lausa 3,5 meetrise veetaseme tõusuni. Teadlaste sõnul sulab jää kiiremini kui kunagi varem.

Info põhineb kahel uuringul: Ameerika Ühendriikide ja Ühendkuningriigi teadlaste raport sisaldab infot selle kohta, et jää sulamine on kordades kiirenenud. Teine uuring aga käsitleb veetaseme tõusu.

Jää sulamise kiirenemist käsitleva uuringu peauurija professor Andrew Shepherd ütles, et tegelikult on jää sulamise kiirenemist ammu kahtlustatud. "Tänu kosmoseagentuuride poolt orbiidile saadetud sateliitidele saame nüüd täpselt jälgida seda, kui kiiresti jää sulab ja kuidas see maailmamerd mõjutab," ütles ta.

Shepherdi sõnul on peamine prioriteet selgitada riikidele, et kui olukord ei muutu, on vaja luua kaitsemeetmed mere ääres paiknevate linnade ja kogukondade jaoks.

Veetõusu käsitleva uurimuse teadlased rõhutavad omakorda, et kui me soovime Antarktikat ja selle unikaalset ökosüsteemi päästa, siis tuleb selleks kohe tegusid tegema hakata. "Mõningad muutused on juba tagasipööramatud, kuid on veel paljusid asju, mida me saaks takistada või tagasi pöörata," ütles üks uurimuse kaasautoritest professor Martin Siegert.

Tema hinnangul on ainus võimalus Antarktikat päästa see, et selgitada riikidele, et olenemata asukohast mõjutab kõigi riikide ja inimeste tegevus Antarktikat ning seal toimuvaid protsesse. Näiteks oleks Antarktika jää sulamisel ning sellega kaasneval maailmamere veetaseme tõusul suur mõju kõikidele maailma riikidele.

Lisaks sellele, et jää sulamise tõttu tõuseks veetase, on Antarktika piirkonnas paiknevad veekogud ka väga head kasvuhoonegaaside sidujad ning aitavad seeläbi vähendada kliimasoojenemist. See tähendab, et koos veetaseme tõusuga kaasneks veel suurem kliimasoojenemine, mis omakorda viiks veel rohkema jää sulamiseni. Selline surmav tsükkel oleks meie planeedi jaoks tõenäoliselt hukatuslik.