Koht, mida tuhanded pisikesed mustad ämblikud niimoodi hõivama hakkasid, oli hiljuti muudetud kõrgendatud, võimaliku tsunami eest põgenemise alaks, asub ju see 20 000 elanikuga kuurort otse ookeani ääres, ja nähtavasti olid ka ämblikud otsimas üleujutuste eest pääsemiseks kõrgemat kohta.

Tegemist on arvatavalt Cambridgea perekonda kuuluvate ämblikega, nn linavõrgu ämblikega (sheetweb spider), kellel kombeks punuda küll meetrilaiuseid võrke, et siis ise peamiselt ööpimeduses putuksaaki varitseda. Elutsevad need ämbrikud just peamiselt Uus-Meremaal.

Selle perekonna suurim ämblik, Cambridgea foliata on küll pikkade jalgadega, et tema suurust on võrreldud pigem inimese käelabaga, aga perekonda kuulub ka palju väiksemaid ämblikke. Hiigelvõrku on pununud ilmselt ühisesse, kuigi tuvastamata liiki kuuluvad tuhanded ämblikud ühiselt.

Paraku lõhkus seda hiigelvõrku juba üle heinamaa jooksnud koer, järgnev äikesetorm pühkis aga võrgu üldse ära, nii, et päev hiljem polnud hiigelvõrgust enam midagi näha.