Ontarios pole 20-kraadine pakane haruldane nähtus, kuid viimastel päevadel on kibeda külmaga kaasnenud ka ebatavalised heliefektid — paugatused, mis inimesi öösiti ärkvele ehmatavad, vahendab BBC. 

Toronto linnalähipiirkonna päästeteenistusele on laekunud hulgaliselt teateid valjudest helidest, arvatavatest lärmitsevatest korrarikkujatest ja prahvatustest katustel. Enamik kaebajatest arvatavasti ei lootnud kuulda rahustuseks, et tõenäoliselt oli kolistajaks maa-alune ilmastikunähtus.

Jäävärinad, erialases kõnepruugis krüoseismid (ingl cryoseism) leiavad aset, kui maapinna sisse imbunud niiskus väga kiiresti jäätub. Jää paisub ja avaldab ümbritsevale keskkonnale üha kasvavat survet, tuues lõpuks kaasa tardunud pinnase või maapinnalähedaste kivimikihtide lõhenemise pealtkuuljate kirjeldusel helibarjääri ületamise plahvatusele sarnase mürina saatel.

Jäävärinad pole just sagedased, kuna eeldavad temperatuuri erakordselt kiiret langust. Ontario lõunaosa hiljuti tabanud jäitega rajuvihm leotas aga maapinna sobivalt läbi; sellele järgneski õhutemperatuuri järsk langus.

Jäävärin meenutab natuke väga nõrka maavärinat ning võib isegi hooneid veidi kõigutada, kuid märkimisväärseid purustusi sellega reeglina ei kaasne, rääkis Kanada keskkonnaministeeriumi esindaja Geoff Coulson telekanalile Global Toronto. Nähtuse juures on kummastav, et enamasti ei tundu heli kostvat maa alt, rõhutas ta, märkides, et mõned pealtkuuljad arvasid, et nende majja on sisse sõitnud veok, teised, et katusele on langenud puu.

Jäävärinatest on teada antud varemgi. 2011. aastal kogesid samasuguseid paukuvaid pakaseüllatusi mitme põhjapoolse USA osariigi, näiteks Ohio elanikud. Laialdasemalt pole ilmastikuveidrust enne tänavust talve aga kajastatud, nendib Coulson, suuresti sellepärast, et inimesed, kes varem oleksid oma kogemusi jaganud vaid lähedaste sõpradega, postitavad nüüd sellekohaseid teateid suhtlusvõrkudesse, kus need kiiresti ja kaugele levivad.