Mis aga juhtuks siis, kui meie kodutäht kustuks terveks päevaks, nädalaks, kuuks või isegi aastaks, küsib ajakiri Imeline Teadus.

30 minutit ilma Päikeseta: temperatuur langeb kogu maakeral

Päike on põhimõtteliselt Maa ainuke energiaallikas. Meie planeedile saabub pidev 170 miljoni gigavatine energiavoog, seda ka pilvisel päeval. Vaid pool tundi ilma Päikeseta tooks kaasa märgatava temperatuurilanguse.

Päikesevarjutus Atlandi ookeani põhjaosa kohal 2015. aastal võimaldas vaadelda, kui tähtis on päikesekiirte pidev voog. Nüüdseks on teadlased analüüsinud andmeid temperatuuri, rõhu ja tuule kohta enne päikesevarjutust Briti saarte kohal, selle ajal ja pärast seda. Oma raportis tõid nad välja energia juurdevoolu väikese hälbe tagajärjed.

Mõõtejaamade kohal olnud varjutus oli ainult osaline ja kestis keskmiselt 39 minutit. Sellegipoolest mõõtsid meteoroloogid kohalikuks temperatuurilanguseks 0,83 kraadi ning registreerisid tuule kiiruse vähenemise 9 protsendi võrra.

Kui päikesevalgus kaoks pooleks tunniks kõikjal maakeral, langeks ülemaailmne temperatuur mõne kraadi võrra. Vaevalt aga omaks toimunud sündmus nädal aega hiljem veel mõõdetavat mõju.
Üks päev ilma Päikeseta: „lisaöö“ seab saagi ohtu

Kui Päike kaoks terveks päevaks, langeks temperatuur üsna suurel määral paljudes maakera paikades. See nähtus sarnaneks pika ööga.

Isegi tavalisel ööl võib temperatuur langeda kõrbepiirkondades kuni 30 kraadi. 36tunnisel ööl oleks temperatuurilangus tunduvalt suurem. Üle maailma kahaneks keskmine temperatuur arvatavasti ligikaudu 3 kraadi.

Lühikest aega kestev veidi külmem ilm ei omaks ülemaailmses mastaabis eriti suurt tähtsust, ent nii mõneski piirkonnas võivad sellel olla tõsised tagajärjed. Näiteks võib külm teha kahju valmivale saagile, tuues kaasa näljahäda.

Soojades piirkondades võib pikk külm öö maksta elu lageda taeva alla jäänud inimestele, kuid enamik inimesi elaksid ühe päeva ilma päikesekiirteta üle. Kui Päike jälle paistma hakkab, on varjutuse mõju tunda veel mitu päeva, kuid mõne nädala pärast on ilmastik jälle tavapärane.

Loe augustikuu Imelisest Teadusest lisaks, mida tooks kaasa Päikese kadumine terveks nädalaks või aastaks ning samuti ülevaadet eelseisvast suurest päikesevarjutusest Ameerika Ühendriikides.