Nimelt suunatakse Mumbais otse kohalikku Kasadi jõkke hulganisti tööstustest pärit puhastamata heitvett. Hulkuvad koerad käivad aga jões toitu otsimas.

Kui läinud nädalal taevakarva koerad ühtäkki tänavaile ilmusid, oletati, et vees sisalduvad kemikaalid ja värvained võõpavadki nende muidu valged kasukad helesiniseks.

Hiljuti läbi viidud testid näitasid, et heitvete töötlemine on linnas kehval tasemel. Mõõdeti BHT ehk biokeemilise hapnikutarbe taset. See test näitab, mitu milligrammi hapnikku kulub mikroorganismidel ühes liitris vees leiduva kergestilagundatava orgaanilise aine lagundamiseks. Olmereovees kulub mikroorganismidel selleks keskmiselt 200 mg/l, puhtas veekogus aga 0,5-1 mg/l. Kalad surevad, kui BHT tase tõuseb üle 6 mg/l ja kui tase on üle 3 mg/l, ei kõlba see enam juua, ütleb Hindustan Times.

Mumbais oli vee BHT näitajaks 80 mg/l. Lisaks leidus selles rohkelt mürgiseid kloriide.

Piirkonnas on peaaegu tuhat vabrikut, mis tegelevad ravimite, toiduainete ja erinevate seadmete tootmisega.

"Pärast korduvaid proteste, mille esitasime Mahrashtra osariigi saastekontrolli osakonda (MPCB), kahanes ainult Kasadi jõe hais. Aga saastetase on jätkuvalt erakordselt kõrge," ütles kohalike kalameeste kogukonna liige Yogesh Pagade, kes ülalmainitud uuringu läbi viia lasi.

Üleeile pildistasid kohalikud loomakaitsjad üht sinise kasukaga koera ning saatsid MPCB-le protestinoodi, öeldes, et vabrikutest otse jõkke lastavad värvained põhjustavad loomadele kannatusi. Navi Mumbai ehk Uus-Mumbai elanik loomakaitsja Arati Chauhan ütles, et niisuguseid siniseid koeri on nähtud umbes viie ringis.

MPCB teatas, et kaebus on arvesse võetud ja rõhutas, et värvaine jõkke laskmine on ebaseaduslik. Organisatsioon ütles hiljem, et saastaja näol oli tegu ühe erafirmaga, mis kasutas sinist värvainet erinevatel eesmärkidel, muuhulgas puhastusvahendite tootmiseks. Ehkki ala, kus sinise värviga töötati, oli avalikkusele suletud, olevat hulkuvad koerad olnud end sinna siiski kuidagi suutnud sisse nihverdada ja värvainega kokku puutuda. Firmale anti nädal aega probleemi lahendamiseks.

Loomakaitsjad arvavad, et meetmed võivad olla lootusetult hiljaks jäänud. Kui seni on nähtud vaid siniseid koeri, siis seda, kuidas käib lindude, roomajate ja teiste elusolendite käsi (kui üldse enam kuidagi), kes vee ja saastega kokku on puutunud, ei teata.