Legendi kohaselt ajas Püha Patrick omal ajal ristiusu väega kõik Iirimaa maod merre. Tegelikult pole seal aga kunagi madusid elanudki — suuresti samadel põhjustel, miks ka Hawaiil, Islandil, Uus-Meremaal, Gröönimaal või Antarktikas madusid ei ela. Nimelt on Iirimaa saar!

Kaua aega tagasi oli Iirimaa Euroopa mandriga suurema maismaasilla kaudu ühenduses. See kattus aga jääajaga, mis oli külmavereliste roomajate jaoks liiga jahe periood.

Kui jääaeg umbes 10 000 aasta eest lõppes, sulasid liustikud ära, lisades suuri koguseid külma vett juba niigi ületamatusse merre, mis Iirimaad selleks ajaks naabritest lahutas.

Mõned loomad, näiteks metssead, ilvesed ja pruunkarud suutsid mere ületada. Sama vägiteoga sai hakkama ka üks sisalikuliik: arusisalik Zootoca vivipara. Ühelgi maoliigil see aga ei õnnestunud.

Iirimaa laialdane tuntus madudevaba saarena on mõneti vastuokslikul moel muutnud madude pidamise seal staatusesümboliks. Teated põgenenud või loodusesse vabaks lastud suurtest madudest, keda peeti riigis lemmikloomadena, on üsna sagedased.

Seni pole aga ükski maoliik suutnud Iirimaa metsikus loodudes kanda kinnitada — mis iseenesest on üsna imetabane.